• Derékfájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kb. 6 éve fáj a derekam. Voltam MR vizsgálaton és kaptam egy leletet, ami számomra nem igazán mond semmit, mert szakmai szavakkal van midnen leírva, ezért szeretném a segítségét kérni, hogy mi okozhatja a fájdalmat. A lelet pontos szövege a következő: Lumbosacralis gerinc MR vizsgálat: Sagittalis síkú T1 és T2, valamint axiális síkú T2 súlyozott mérést végeztünk, sagittalis síkban STIR mérés is történt. A sacrum régiójában coronalis síkú T2 súlyozott mérést is végeztünk. Az ábrázolt caudalisabb háti segmenteken és az L.I. segmenteken mérs., illetve kp. fokú, Scheuermann betegség utáni állapot jelei láthatók. Az L. IV. discus kp. fokban, az L. V. discus kissé kifejezettebben laposabbak, jelintenzitásuk T2-n kp. fokban csökkent. Az L.IV. discus kissé szélesebb. Az L.V. discus mérs. szélesebb, rajta dorsal felé a canalis spinalisba a kp. vonaltól jobbra enyhén focalis jellegű, további mérs. kiszélesedés látszik, itt az anulus fibrosusban keskeny hasadék látszik. Neuralis compressio jelenleg itt sem ábrázolódott. A myelon rendes magasságban végződik, nem kóros. Az S.I. segmentum részlegesen lumbalizált. A fizikálisan két kis subcutan csomót a képeken nem sikerült egyértelműen azonosítani.. Vélemény: Status post morbus Scheuermann Discopathia L.IV. et L.V. Protrusio disci paramedialis L.V. l.d. A választ előre is köszönöm. Üdvözlettel: Sándor

        Dr. Bálint Anita válasza a Derékfájdalom témában

        Tisztelt Uram! MR felvételén M. Scheuermann utáni állapot figyelhető meg, mely Scheuermann-betegség a csigolyák gyermekkori csontosodási zavara, amely a növekedés befejeződéséig tart, és utána már csak az esetleges következmények okozhatnak panaszokat. Emellett az L. V-ös porckorong kitüremkedése látható, mely egy gerincsérv megelőző állapot. Panaszait a két betegség együttesen okozhatja. Javaslom, hogy MR leletével keressen fel egy reumatológust vagy ideggyógyászt, akik kezeléseket, legfőképpen gyógytorna kezeléseket tudnak felírni. Gyógytornászt magánúton is fel tud keresni, ha a szakrendelési várakozási idő nagyon hosszú lenne. Emellet rendszeres testmozgás, pl. úszás javasolható. Ódvözlettel.


        Kérdés: 2019. június 20., 14:33; Megválaszolva: 2019. június 25., 09:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: