Mit mutatnak a vizsgálatok a térdfájásról?

Tisztelt doktornő/úr. A fiam 18 éves és 7 éves kora óta focizik. 6 hete térdére esett, ahogy felrúgták a mérkőzésen majd a következő mérkőzésen megcsúszott a bal lába, ami következtében kérte a cserét. Ultrahang vizsgálaton volt, ami a következőket írta: „A bal térdízület külső szalagrendszere ép. A femur condylusok porcborítása megtartott. A recessus suprapatellarisban kis mennyiségű kóros folyadék látszik, a synovium nem vastagabb. A meniscusok szerkezete megtartott, rupturára utaló jel nem látszik. A hátsó keresztszalag lefutása szabályos, környezetében keskeny folyadéksáv látható. A fossa popliteaban kóros képlet nem látszik. A poplitealis erek áramlása szabályos.” A sérülése után kihagyott 3 hetet, majd a következő mérkőzésen az ellenfelével a levegőben ütközött, majd ismét fájt a bal lába. A következő vizsgálat már MRI volt, ami a következőket írta: „A medialis meniscus hátsó szarvában centrálisan látható jelzavarok intrameniscalis vascularizációnak felelnek meg. Hasonló intrasubstance jelzavarok vannak a lateralis meniscus elülső szarvában, melyek articularis felszínt nem érintenek. Egyértelmű rupturavonal nem igazolható. A kereszt és oldalszalagok folytonossága megtartott. A porcfelszínek és csontok épek. Ízületi folyadékgyülem nem ábrázolódik. A ligamentum patellae és quadriceps ín ép. Vélemény: Meniscus ruptura nem igazolható. A korábbi vizsgálat során leírt popliteus íntapadás környéki csontödéma regrediált.” Jelenleg a fiam gyógytornára jár, a lába most nem fáj, térde nem dagad. A bal lábán a külső ín egy kicsit erősebbnek tűnik, de fájdalma nincs. Könnyedén az edzéseket is elkezdte, kocog, labdázik. Kérem az Ön véleményét a két megállapítás értelmezéséről és a további teendőkről. Köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a térdsérülés témában

Vizsgálat nélkül és a felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján jelentős s érülés nincs. Nem alakult ki szalagszakadás, porcleválás. A térd rándulása, zúzódása miatt kialakult folyadék gyülemet írta le az Uh és az MR is. Az utóbbi még észlelt a két félhold alakú porc állományában valamilyen eltérést, ami egyértelműen nem szakadás, de későbbiekben esetleg a szakadás kialakulását elősegítheti. Azt javaslom, hogy most kímélet és a gyógytorna után fokozatosan kezdjen el mozogni, sportolni, és szedjen valamilyen porcerősítőt. Ha a térd ismételten panaszos lesz, akkor viszont egy ízületi tükrözés válik szükségessé, mely miatt keressen fel egy ortopédiai, vagy traumatológiai szakrendelést.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2014. május 04., 15:42; Megválaszolva: 2014. május 05., 22:14
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Könyök-alkar fájdalom
Kéz fájdalom
Boka sérülés
Térdprobléma
Rotator köpeny syndroma