van remény?

Tisztelt Doktornő! Nemrégiben írtam már Önnek citológiai eredményem után (,, HE festés után discotabilis kis számú Nuclear Grade I. ductalis karakterű daganatsejt figyelhető meg, melyek 10-12 micron átmérőjűek mindössze, a cytoplasma keskeny, a mag hyperchrom, szabálytalan maghártya lefutású, egy-egy nucleolus jellemzi. Axilla: sejtmentes kenetek. Vélemény: Igen sejtszegény emlő aspiratum malignitas gyanúját felvető kis számú atypusos sejttel. Az axilla biopsiája zsírszövetet ért. I. C4. II. C1.") , most a biopszia eredményem megértéséhez kérek segítséget: ,, Malignus elváltozás: pleiomorph ILC, nuclear grande 2, tubularis forma: nincs, microcaltificatio: nem látható, perineuralis invasio: nem látható, perivascularis localisatio: nem látható, vérbetörés-, nyirokérbetörés: nem látható, lymphoid reakció: van, enyhe fokú. Oestrogen: 100%+++ pozitív q8, progesteron 40%+++ q7, her2: negativ, score 0, e-cadherin: kismérvű focalis, segmentalis membránpozitivitás, Ki-67: 10 % proliferatios ráta." Mit jelent ez a lelet? Milyenek a kilátásaim? Lehetséges áttét is? Ami miatt még nagyon aggódom, hogy ezek a vizsgálatok lassan 2 hónapja zajlanak. A sebészhez pedig még 1, 5 hónapra kaptam időpontot. Ket radiológus is vizsgált, az egyik 3 a másik 4 cm körül mérte a daganatot az ultrahangon 2, 6 cm-t. Mit tegyek? Keressek egy másik sebészet? Muszáj a műtétet, kezelés nem lenne jobb a zsugoritasra? Talán máris lemondtak rólam? Másnak miért zsugorítják, ha ekkora? Vagy,, örülnöm" kéne, hogy műthető? Nagyon aggódom, hogy nagy a baj és nem történik semmi még egy ideig. Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Virág

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza szövettan témában

Kedves Virág! A leletét elolvasva annyit lehet látni, hogy az emlőben lévő elváltozás rosszindulatú, de a hónalji nyirokcsomó nem pusztán a mintavétel eredménye alapján nem informatív.Tehát azt, hogy van e hónaljban áttét nem tudom ennyi alapján megmondani. Az sem egyértelmű még ezekből az adatokból, hogy a műtét az elsődleges, vagy az előkezelés a daganat megkissebítése céljából. Azt sem ártana tisztázni, hány cm is valójában a daganat, mert a 2, 6 cm-es emlődaganat, hónaljban negatív nyirokcsomókkal elsősorban műtéti indikációt jelent. Ha pici az emlő persze ez is lehet relatíve nagy, de egy normál méretű emlőt szépen meg lehet operálni, esztétikailag megfelelő nagyságú emlő marad vissza. A 4 cm-nél viszont már valóban előnyös az előkezelés. A 2 hónap idő a műtétig hosszúnak tűnik számomra is. Sajnos a nyári szabadságok miatt meglehetősen korlátozottak a lehetőségek, de a korábbi műtét biztonságosabb lenne valóban.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. július 11., 07:59; Megválaszolva: 2015. július 29., 09:04
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Van e áttét?
mit műtöttek ki?
tisztelt Doktornő! Nem tapintható képlet cytológiája: apocrin metaplasia jeleit mutató ductulis eredetű hámsejtek.kisebb csoportban atipia jeleit is...
mellrák műtét utáni onkológiai...
Tisztelt Doktornő! 2015. május 12-én melldaganattal műtöttek, mely során az elváltozás széles excisioját és azonos oldali sentinel nyirokcsomó...
Daganat
Tisztelt doktor úr/nő... Széleiken és részben állományukban számos helyen mind thermikusan, mind mechanikusan károsodott emlőrészek láthatók. A...