mellrák műtét utáni onkológiai kezelés

Tisztelt Doktornő! 2015. május 12-én melldaganattal műtöttek, mely során az elváltozás széles excisioját és azonos oldali sentinel nyirokcsomó biopsziát végeztek. A sentinel nyirokcsomó vizsgálatának diagnozisa: sentinel nyirokcsomó: áttétet tartalmazó nyirokcsomó, pN1sn (1/1, 3 mm-es depositum) . Erre tekintettel axilláris blockdissectiot végeztek. Az elkészült szövettan eredménye a következő: A makroszkópos leírásban szereplő tumor mikroszkópos vizsgálattal egy 12 mm legnagyobb átmérőjű invasiv ductalis carcinomának bizonyult, melynél a tumorsejtek 80 %-ban mutattak tubulusképzést (1 pont) , magpolymorphismus kifejezett (3 pont) 15/10 HPF mitosis (3 pont) egészében egy grade II. differnciáltságú carcinomára utalt. A tumorba incorporálódva észleltünk cribriform növekedési mintázatot, helyenként micropapillaris comedo necrosistól kísért DCIS-t, mely mellett a tumor méretét növelő ductalis in situ carcinoma ugyanakkor nem volt látható. A tumor resectiós vonalaktól mért távolsága: superior: 15 mm, inferior: 20 mm, lateralis: 19 mm, medialis: 22 mm anterior: 3 mm, posterior: 3 mm. Lymphovascularis terjedést nem észleltünk. A nyirokcsomók szövettana A: reaktív nyirokcsomót azonoítottunk. B: Az axilláris blokk dissecatum 13 nyirokcsomót tartalmazott, valamennyi nyirokcsomó áttétmentesnek bizonyult. A, B axillaris nyirokcsomó: áttétmentes reakív nyirokcsomók. Összesített nyirokcsomó státusz: 1 pozitív sentinel, 14 reaktív nyirokcsomó pN1ax. A szövettani lelet ennyit tartalmaz. Onkológiára küldtek. De nem értem mi alapján akarnak továbbkezelni, sok olyan adatot nem találtam meg ebben a szövettanban amit más betegek leírtak, pl. hormonreceptormeghatározás, érinvazio Ki érték Az onkológusnak kell ezeket a vizsgálatokat kérni? Miért nem tartalmazza ezeket a információkat a szövettani lelet? A meglévő szövettani leletek diagnozisa mit jelent. Mit jelent a tubulusképzés, magpolymorphismus, 15/10 HPF mitosis és a dagant összetételét is kérem magyarázza el. Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza szövettan témában

Kedves Kérdező!

Jogos a kérdése, vagyis a további teendők megállapításához még hiányzik adat. Feltételezésem szerint a core-biopszia lelete tartalmazza ezeket. Amennyiben műtét előtt cytológiai vizsgálat történt és nem core-biopszia, akkor folyamatban lehetnek ezek a kiegészítő vizsgálatok.

Ahhoz, hogy az onkológus terápiás javaslatot tegyen, több adatra van szükség.

Az életkorát látom, ami az emlődaganat szempontjából nagyon fiatal életkornak számít, vagyis feltételezhetően a daganat is agresszívebb viselkedésű. Ezt mutatja egyébként a grádusa is (erről szól a magpolimorfizmus, a mitózis száma, ill. a micropapilláris szerkezet) . A nyirokcsomók felé elindult az áttét képződés, azonban szerencsére nem érint minden nyirokcsomót. A daganat mérete is kicsinek számít.

Valóban fontos lenne még tudni a receptor-státuszt, ill. az osztódás mértékét jelölő Ki67-et is.

Az sem mellékes a döntésnél, hogy felmerül e öröklődő hajlam, vagyis a családban fordult e elő másoknál rosszindulatú daganat.

Dióhéjban ennyit tudnék mondani, és tanácsolnám, hogy amennyiben további kérdése, kétsége merül fel, beszélje meg közvetlenül az onkológusával, mivel sokkal összetettebb a dolog, minthogy levélben erre felelősséggel terápiás tanácsot lehetne adni.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. május 29., 12:49; Megválaszolva: 2015. június 02., 09:06
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2