Daganat

Tisztelt doktor úr/nő... Széleiken és részben állományukban számos helyen mind thermikusan, mind mechanikusan károsodott emlőrészek láthatók. A zsírszövet helyén bőséges hegszövet azonosítható. A mirigylebenykék és a ki vezető csövek az utóbbiba ágyazottak, minimális fibrocystás elváltozás jelei mellett gócos adenosissal bírnak. Az adenosis néhány ponton sclerotizáló jellegű, piciny területen pedig aprocin hámmal bélelt cystosus járatok észlelhetők. Ez szerepel a pathologiai leletemen. Van félni való m? Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza szövettan témában

Tisztelt kérdező!

Elég bonyolult a válasz a kérdésére. Sajnos ennyi adatból csak találgatni lehet. Tudnom kellene, hogy mi miatt történt a kimetszés: tapintható csomót észlelt az emlőben? Mit látott a radiológus? Történt e mintavétel a kimetszés előtt? Milyen műtétet végeztek?

Ez a típusú elváltozás lehet teljesen ártalmatlan abban az esetben, ha a radiológiai kép is békés, megnyugtató területet jelez.

A szövettanban a határok egyértelműen nem itélhetőek meg, mivel a károsodott szövetben erről nyilatkozni a patológus nem tudott, tehát fontos lenne a véleményhez tudni azt, hogy a kimetszés vonalában a radiológiai képen van e várhatóan gyanus terület.

Fontos, hogy egy leletet kiragadni a többi adat közül nem tanácsos, mert fél információk alapján csak korlátozott értékű válasz adható.

Kérem forduljon bizalommal a vizsgálatot és a műtétet javasló és az értékelést végző orvosokhoz.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. január 19., 19:51; Megválaszolva: 2015. január 21., 19:26
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat