időskori hipertónia

Tisztelt Doktor úr/nő! Háziorvosom helyett gyakran az asszisztense rendel. Keressek magánorvost vagy semmi okom rá? Évek óta az egyébként alacsony vérnyomásom időnként felmegy 160-ig. A diasztolés nem megy 100 fölé. 4 éve kardiológus szerint nem volt hipertóniám, gyógyszert nem kell szedjek. 1 éve a szemfenékvizsg. szerint II. stádiumú hipert. A háziorvosom Tensiommint írt fel, ha felugrik a vérnyomásom, de ez nem ért sokat. Aztán Co-Prenessa vérny.csökkentőt. Eleinte 1-t szedtem naponta, de volt, hogy 100 alá csökkent, így csak felet szedek. Így is 110 alatt van, nem megy fel semmikor 130 fölé. Viszont a bokám meg van dagadva, a zokni belenyomódik végig. Nem nagyon, de dagadt. Erre a fél éve nem elérhető orvosom helyett egy másik ottani orvos Valsartan HCT-t írt fel. Viszont: - Vese:3 éve UH vélemény szerint: kórosodott szerkezetű vesék(típusos 7mm-es AML, parenchyma csökkentebb vastagságú, hidak tagolják, 1-1 6mm-es cysta). - 4 éve CT szerint: agyállományban mindkét oldalon a törzsdúci területen pontszerű hyperdensitas apró meszesedés. - 4 éve véletlenül derült ki, hogy pajzsmirigy-alulműködésem van, azóta napi 1 Letrox-ot szedek, a TSH-m azóta normális. - 40 éve kivették az epehólyagomat (tele volt kővel). A koleszterinem mindig magas (6, 9 az 5, 2 max helyett), a triglicerid, LDL időnként magas. - Kálium, nátrium, vércukor rendben, kreatinin felső határnál. - Csontritkulásom van, napi 1 D-vitamint (1000-es), és 1 Béres Calciumot szedek. A Co-Prenessa és a Valsartan különböző típusú vérnyomás csökkentők. A tájékoztató szerint a koleszterinem miatt a Valsartan nem ajánlott. Nem tudom, mi van a veséimmel. Igyekszem, de mégis keveset iszom. A Co-Prenessa mellett dagad a lábam. Lehet, hogy korábban is dagadt, nem ettől a vízhajtótól. Ha többet innék, kevésbé dagadna? Erősebb vízhajtó kell a vesém miatt? Milyen típusú vérnyomáscsökkentő kellene? Milyen eredetű a magasvérnyomásom - kiderül? Tisztelettel S.Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza a lábdagadás témában

Kedves Kérdező! Mind a Co-Prenessa, mind a Valsartan HCT hatékony vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, más gyógyszertani típusba tartoznak. Amennyiben a Valsartan HCT mellett nem dagad a lába, akkor inkább azt szedje. A szedett gyógyszerekből viszont az derült ki, hogy változatlanul a Co-Prenessát szedi. Beszélje meg háziorvosával a magasvérnyomás gyógyszeres kezelését, ha változatlanul nem elérhető, talán keressen másik háziorvost. A vese ultrahang vizsgálatát mindenképpen javasolnám megismételni, a leletből nem derül ki, hogy milyen fokban károsodott a veséje. A 7 mm-es AML (angiomyolipoma) egy jóindulatú csomó, de időnkénti ultrahang követése ajánlatos ezért is javasolható az ultrahangvizsgálat. A vesét tagoló hidak a normális szerkezet egyik variációja, nincs jelentősége A kis cysták sem befolyásolják a veseműködést. Az agyi CT-n leírt apró meszesedéseknek nincs jelentőségük. A több folyadékfogyasztás nem csökkenti a lábdagadását. Valószínűleg ún. esszenciális magasvérnyomása van, ennek oka jelenleg nem vezethető vissza szervi elváltozásra.

Kérdés: 2014. május 31., 13:58; Megválaszolva: 2014. június 02., 07:06
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Magas vérnyomás
általános kérdés
Stressz,pánik,magasvérnyomás,TIA...
Érelmeszesedés?
Korrekt vérnyomás értékek?