Polycythaemia vera

Ezt a betegséget (polycythaemia vera) nem rég fedezték fel nálam, ugyanis magas volt a vérben a vörösvértestszám, 8.92. A fehérvértestszám pedig16, 40, a hemotokrit 0, 65. A hematologus Litalirt irt fel napi egy kapszulát.Ennek a gyógyszernek valóban ilyen komoly mellékhatásai vannak? Ez a betegség átalakulhat leokémiába? Nekem volt hasi aorta trombozisom 16 éve, a vérnyomásommal is vannak gondok, szedem a vérnyomáscsökkentöket azóta is.Szeretném tudni mire számithatok ezek után? Elöre is köszönöm a tájékoztatást.Tisztelettel: Etelka.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Váróczy László PhD válasza polycythaemia vera témában

Tisztelt Érdeklődő!

A polycythaemia vera egy olyan állapot, melynek során a csontvelő túlműködik, és a szükségesnél nagyobb mennyiségben termel vörösvérsejteket, fehérvérsejteket és vérlemezkéket. A beteg vére "túl sűrűvé" váli, s ez számos szövődménnyel járhat: többek között magasvérnyomás, trombózisok. A kezelés során az első választandó szer a Litalir. Mint minden gyógyszernek, ennek is lehetnek mellékhatásai, de megfelelő orvosi ellenőrzés mellett a súlyos mellékhatás igen ritka. Sajnos a beteg körében valóban az átlagnál nagyobb a kockázata a leukémia kialakulásának, de ennek az esélye 10 % alatti.

Kérdés: 2011. november 28., 16:53; Megválaszolva: 2011. december 10., 20:51
Kérdések és válaszok: Vérképzőszervi daganatok (leukémia, limfóma)
Vérképelemzés
Kedves Márta! Segítségét kérném az alábbi vérkép elemzésében. Ami miatt főként írok, az az NRBC, sosem találkoztam még ezzel a...
Labor lelet értékelése
Plazmaadás
Lehet-e vérhigító (Fraxiparine) ...