• Száraz, ugató köhögés=krupp?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktornő. Kislányom 7 éves.Fül-orr-gégészeten jártunk vele, mert fájtatta a torkát, nehezen nyelt.Rekedt volt.Orra eldugult(kivették tavaly az orrmandulát), ugató köhögése volt.Tonsillitis és rhinitis a diagnózis. Azt mondta a doktornő, hogy valószínűleg a gége is gyulladt, így ha hurutos köhögés váltja fel a száraz, ugatót, adjak neki reggel és délben köptetőt az antibiotikum, kalcium pezsgőtabletta, kevert orrcsepp és antihisztamin mellé.Éjszaka mindig száraz, ugató köhögése van.Sokszor megffájdul a hasa vagy öklendezni kezd.Kora reggel felköhög egy kis sárgás váladékot, de nagyon keveset.Nappal jól elvan, néha hurutosan, néha ugatva köhög. Szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség a száraz, ugató köhögés és a Krupp között? Lehet, hogy kruppos a gyerek? Honnan tudom azt, hogy érdemes e köptetni, ezzel is fokozva a köhögési ingert és mikor kell átállni a köhögés csillapítására, elnyomására? Illetve szeretnék tanácsot kérni, hogy mivel gyakran köhögnek a gyerekeim, porlasztó készüléket használhatunk e? És milyen köhögés gyógyítására alkalmazható? Válaszát előreis köszönöm!

        Dr. Balogh Andrea válasza a croup témában

        Kedves Kérdező! Az ugató köhögés a gége gyulladására utal köznapi néven kruppnak szoktuk nevezni. Van olyan kisgyermek akinek ez elhúzódóbb szokott lenni. Az Önök által alkalmazott terápia mellett a melegített méz minimális teával, a Stodal szirup, illetve a Rectodelt kúp alkalmazható. Sok esetben az éjszakai köhögésre a Sinecod szirup is remekül beválik. A porlasztó készülék használata nagyon jó ilyenkor illetve a száraz köhögésekben is kiváló. Minden olyan esetben amikor a gyermek szárazon, kínzóan köhög akkor a köhögést csillapítani kell. Ha a gyermek már szakadozva köhög, akkor napközben 2 alkalommal: reggel és délután adunk egy kis váladékoldót éjszakára pedig ha a gyermek köhög akkor köhögéscsillapítót adunk, hogy a gyermek nyugodtan tudjon pihenni. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Dr. Balogh Andrea
        gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Balogh Andrea

        Kérdés: 2011. április 20., 17:31; Megválaszolva: 2011. április 21., 12:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: