• Megkésett beszéd+rágás között összefüggés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Úr!

        Hónapok óta próbálok utánajárni, mi lehet a kisfiam baja. 28 hónapos. Nem beszél és nem rágja meg az ételt.Emiatt nem eszik darabosat egyáltalán, és ezt nem úgy értem, hogy a nemszeretem ételeket nem eszi, hanem egyáltalán nem végez rágó mozgást étellel kapcsolatban. Ezért olyan ételeket eszik csak, amelyek pépesek, folyékonyak, vagy lehet nyelni egyben, nem akad meg.Pl.: főzelékek, joghurtok, pudingok, krémtúró, tésztafélék(mert abban is csak nyeli a tésztát.) gyümölcsöket is csak lereszelve eszi. Jól fejlődik, nem sovány (96 cm és 13 kiló), sose beteg, de sose rágott még semmit! Pedig 9-10 hósan elkezdtem neki, hogy nem pépesítek, hanem csak villával töröm össze az ételt, majd kis kockákra vágott ételeket adok neki stb. de sose jutottunk előrébb.

        A másik, hogy nem is beszél. halandzsázik ugyan, de abból nem veszek ki semmi értelmes szót.Egy értelmes szava se volt még. Ugyanakkor megérti amit mondunk, és mozgásfejlődésével nincs gond. Gyerekorvosunk, védőnőnk hónapok óta semmit se mond ezekre a dolgokra, én pedig nem tudom hová fordulhatnék ezekkel? Milyen szakterülethez kapcsolódik ez a két dolog? A logopédián annyit mondtak, hogy 3 éves koráig ráér a beszéddel. A gyerekorvos pedig azzal "hajt" el, hogy hát testvére született, biztos azért van ez, de a probléma nem az hogy csinálta valamikor és most kisbabát akar játszani a tesó miatt és visszafejlődött, hanem az, hogy sose volt rá képes.

        Tényleg én bonyolítom túl? Októberben menne oviba elvileg, így biztos nem veszik majd fel, hogy se nem eszik, se nem beszél, a szobatiszatságról nem is beszélve.Félek, hogy elnézek valamit, és ahogy telik az idő úgy lesz egyre nehezebb a dolog.

        Elnézést hogy ilyen hosszú lett, de már nagyon aggódom és ezen őrlődök napok óta, merre induljak ezügyben.

        Köszönettel

        Noémi

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermekfejlődés, rágás, beszéd témában

        Kedves Kérdező!

        Két ötletem van: az egyik az, hogy próbálja meg masszírozni rendszeresen a kisfia arcát. Itt helyezkednek el a mimikai izmok, melyek a beszédben fontos szerepet kapnak. A másik lehet olyan műanyag kis "kupakot" kapni, amit rá lehet húzni az ujjára, Nenedent a neve, ennek egyik fele barázdás és azzal masszírozni tudja a kisfia ínyét. Ezzel megpróbálhatja rágómozdulatokra serkenteni. Ugyanakkor érdemes lenne egy gyermekfogászt felkeresni tanácsért.
        A beszédfejlődés elősegítésére ma már létezik egy újabb módszer a mozgásterápia. ennek során a gyerekeket labdán gurigáztatják, hintaszékben hintáztatják stb. ezáltal az agy beszédközpontját is ingerlik nem csak a mozgatóközpontot. Kiváló eredmények vannak. Érdemes lenne egy ilyen központot felkeresniük.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010-02-10 22:25:52; Megválaszolva: 2010. február 10., 22:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: