Szérum P laborleleten magas

Nagyfiam 12 éves múlt. Találtunk egy dudort a lábában, ezért kivizsgálták (röntgen és vérkép) . A röntgen szerint nincs baj (?) a vélemény ennyi: Exostosis cart. fem, l.s., ez házirovosunk szerint jóindulatú. Viszont utánaolvastam a témának, és a vérképén látom, hogy a Szérum P értéknél 1.86 mmol/L érték van. Meg van csillagozva, referencia tartomány 0.83 - 1.45 mmol/L . Ez ad aggodalomra okot? 5 évesen ez az értéke még 1.66 mmol/L volt. Vannak egyéb eltérések is a vérképén (több a monocita 10%, basofil 0.11 G/L, eozinofil (4%) kevesebb neutrofil (45%) , de azok miatt nem aggódom annyira, mert épp torokgyulladással küzdött. Szóval add aggodalomra okot az emelkedett (?) Szérum P. Kell tovább vizsgálódnunk?

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza exostosis témában

Tisztelt Kérdező!

Kérdése a mai napon jutott el hozzám rendszerhiba miatt. Remélem hogy azóta jó irányba alakultak a dolgok /kivizsgálások, de kérem fogadja el válaszomat, bízom benne hogy segíteni fog.

Tekintettel fia életkorára én mindenképpen javasolnám, hogy vizsgáltassák tovább a kialakult elváltozást. Elsősorban gyermekekkel is foglalkozó ortopéd specialista szakorvost keresnék fel mielőbb, és az ő szakvéleményét kérném ki. Bízom benne, hogy esetlegeses további képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat is elrendel (pl. CT, MR.. a röntgenen kívül) ha szükségesnek tartja. A kialakult elváltozás egy elcsontosodás, melyet porcos "sapka" fed. Valójában ez lehet egy osteochondroma, amely lehet egy fájdalommentes elváltozás, de akár okozhat fájdalmat is, és igényelhet sebészi eltávolítást is, szövettantól, okozott panaszoktól, és főleg lokalizációtól függően. Kialakulhat trauma talaján, de lehet örökletes előfordulása is.

A szérum foszfát szint normál értéke 11 éves korig (nem tudom betöltötte e a 12-t már?)

1,04 - 1,92 mmol/l. Ebben a kontextusban lehet az érték normális is akár. Elképzelhetőnek tartom ha a laborkerőn nem szerepelt életkor, akkor más normál tartományt rendeltek hozzá. Ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes lenne konzultálnia a gyermekháziorvosukkal, szükséges e kontroll stb.

Emelkedett szérum P szint okai lehetnek egyébként

dehidráció és hypovolaemia, (pl keveset ivott a vizsgálat előtt) ,mellékpajzsmirigy alulműködés, krónikus veseelégtelenség, (ennek egyéb laborjelei is lennének, ezeket nem írta) túlzott D-vitamin bevitel, májbetegségek, fokozott csontlebomlással járó betegségek,.illetve a növekedési hormon magasabb szintje. Mivel egy fejlődésben növésben lévő kiskamasz fiúról van szó, elképzelhető ez utóbbi a legvalószínűbb. Tehát mindenképpen érdemes mindkét elváltozás miatt kontroll, az elcsontosodort "dudor" miatt pedig mielőbb ortopéd szakorvosi konzultáció.

Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2022. január 28., 15:58; Megválaszolva: 2022. március 09., 10:12
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Van e teendő?
Szem bevérzés
Lágyéksérv gyerekkorban
Nurofen szirup fogzásra
További vizsgálatok?