További vizsgálatok?

Kedves doktornő! A 13 éves kisfiunk laboreredményéről szeretném kérdezni. A laboreredményt mellékeltem. Az LDH 548 U/L (max. 480) és az ALP 520 U/L (max. 380) emelkedett értékeitől és a limfocita és neutrofil százalékos eltérésétől ijedtünk meg egy kicsit. Ön javasolna további vizsgálatokat? Köszönettel: egy aggódó szülő

Dr. Vas Felícia Emese válasza vérképvizsgálat témában

Tisztelt Szülő!

Először is fontos tisztázni, hogy csupán egy laboratóriumi lelet alapján nehéz pontos választ adni arra vonatkozóan, hogy van-e bármilyen probléma gyermekénél, ami aggodalomra ad okot. A kórelőzmény, gyermeke panaszai, fizikális vizsgálata szükséges volna, valamint hogy miért készült a vizsgálat.

A lelet maga nem mutat nagy eltérést, a vérképben a százalékos eltérések épp a referenciatartomány alatt/fölött vannak, egy - esetlegesen klinikai tüneteket nem mutató - vírusfertőzés vagy allergia is állhat a háttérben, az ALP ebben az életkorban emelkedett lehet növekedés miatt. Amennyiben a gyermek háziorvosa mást nem mond, egy kontroll vérvétel javasolt a későbbiekben.

Tisztelettel,

Kérdés: 2021. július 14., 18:03; Megválaszolva: 2021. július 26., 13:24
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
7 hónapos baba-remegés
Magas Immunglobulin A
Van e teendő?
Szem bevérzés
Szérum P laborleleten magas