Csecsemő D vitamin adagolás

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Figyelmetlenségből (bár a napi 1 csepp D vitamin adása szerepelt a születés utáni kórházi zárójelentésen, erről sajnos megfeledkeztem és a csecsemőgondozás során sem hívták fel rá külön a figyelmem) a kisgyermekem csak egy hónapos (4 hetes) korától kezdve kapja a D vitamint (készlethiány miatt kezdetben Biogaia+D vitamin, későbbiekben Vigantol, utóbbi napi 1 csepp formájában) . Szakirodalmakban olvasni, hogy a csecsemők két hetes korától javasolják a D vitamin bevitelét, a mi esetünkben ez minimum két hetes csúszást jelent. Kiegészítésképpen elmondanám, hogy várandósságom alatt végig szedtem a D vitamint, továbbá az anyatejes táplálás mellett a baba kb. 10 napos korától kezdve napi 1-2 étkezést tápszer formájában kap/kapott, amely a doboz szerint szerint szintén tartalmaz valamennyit a szóban forgó vitaminból) . Az egy, továbbá most a két hónapos státuszvizsgálaton a háziorvos mindent rendben talált a babánál. Okozhat ez bármiféle problémát a későbbiekben? A továbbiakban kell-e külön figyelnem valamire?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Vas Felícia Emese válasza D-vitamin pótlás témában

Tisztelt Édesanya!

Gondosan utánanézett a D-vitamin javasolt adagolásának, és valóban, a csecsemőtápszerek is tartalmaznak D-vitamint. Ezen kívül házi gyermekorvosuk is végzett fizikális vizsgálatot (a gyermek kutacsának vizsgálata fontos pl. ilyenkor), valamint bizonyára jelezte felé a csúszást az adagolásban, így nem gondolom, hogy probléma lenne gyermekénél, nem okoz a későbbiekben sem az ilyen mértékű elmaradás.

Tisztelettel,

Kérdés: 2021. május 24., 15:08; Megválaszolva: 2021. május 27., 17:43
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Lágyéksérv gyerekkorban
Nurofen szirup fogzásra
További vizsgálatok?
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata