• Koponya MR lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 34. hétre született összetett szívfejlődési rendellenességgel, korához és méretéhez képest kis súllyal. Születésekor magas laktát értéket diagnosztizáltak. Mozgáselmaradás miatt MR vizsgálat történt 8 hónapos korában, aminek a lelete alább olvasható. Szeretném megkérdezni, hogy a lent leírtak pontosan mit jelent, mennyire súlyos az állapota, hogy hathat a fejlődésére és tud-e idővel regenerálódni az agya? Jelenleg 13 hónapos és még mindig nem tud átfordulni, kúszni, de még fogni sem nagyon, pedig rendszeresen kap fejlesztést és gyógymasszást. A bal kezét általában ignorálja, de mozgásképes, görcsösség a végtagjaiban nincsen. Az EEG alapján nem epilepsziás. "Mindkét oldalon szimmetrikusan az oldalkamrák és az extracereblalis liquorterek kissé tágabbak (norm. felső határa). Egyebekben a III. ésa a IV. agykamra norm tágasságú, a kamrarendszer középállású. Az oldalkamrákban subependymalisan, valamint az agyállomány területén elszórtan több, kisbb hemosiderin depositum figyelhető meg. A corpus callosum keskenyebb. Az agyállomány területén egyéb kóros jelintezitásbeli eltérés, kóros diffúziógátlás, kóros kontrasztanyag halmozás nem ábrádozóldik. A 3D TOF MRA mérésen a jobb oldali a.vertebralis, az ACA A1 és a bal oldali ACA A2 és az a. verebri posterior P1 distalis szakasza gracilis megjelenésű. A bal oldali talamusból vett mintában az MRS mérésen szabályos metabolit-szintek ábrázolódnak. Egyébkén kóros szerkezeti eltérés nem figyelhető meg. Az orbiták, a sella és a pontocerebellaris régió szabályos. Vélemény: Korábbi kamrai vérzésre, valamint állományi microvérzésre utaló etérések láthatók a fentiek szerint. A mérs. tágult liquorterek. A leírt eltérések felvetik a perinatális kórfolyamat lehetőségét." Nagyon szépen köszönöm előre is!

        Dr. Kerekes Éva válasza a koraszülöttség témában

        Tisztelt Szülő! 13 hónapos gyermeknél nem az MR lelet határozza meg, hogy súlyos-e az állapota és milyen a prognózisa, sokkal inkább az, hogy milyen szakember végzi a gyermek habilitációs kezelését, és azt mikor kezdék el - legkésőbb 7 hónaposan kell elkezdeni egy koraszülőtt habilitációs kezelését. Azért nevezzük ezt HABILITÁCIÓS kezelésnek, és nem REhabilitáziónak vagy REGENERÁLÓDÁSNAK, mert nem egy elvesztett jó funkcionális állapotot kell visszahozni, hanem egy sérült agy fejlődését kell a megfelelő irányba terelni. A kezelést orvos irányítja és a szülő végzi. A masszázs ezekben az esetekben szükségtelen, nem fogja befolyásolni az agy fejlődését. AZ MR leírása alapján feltételezem, a vizsgálat olyan intézményben készült, ahol habilitácoiós kezelést végző szakemberek elérhetőek. A MR-n a koraszülött állapotra jellemző vérzések maradványát írták le,és jelezték, hogy a bevérzésék a koraszülöttség következményei, tehán nem egy fokozatosan romló betegségől van szó. A baba állapota romlani nem fog, a jövője a fejlesztését végző szakenmbereken és a szülők kitartásán múlik. Ennél pontosabb prognózist a gyermeket gondozó gyermekneurológus vagy rehabilitációs szakrovos mondhat, forduljanak hozzá kérdéseikkel bizalommal. Hittel, optimista hozzáállással és jó fejlesztő szakemberekkel csodálatos eredményeket lehet elérni.


        Kérdés: 2020. március 21., 10:17; Megválaszolva: 2020. június 19., 11:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: