11 hónapos jól fejlődik?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 11 hónapos kisfiam fejlődésével kapcsolatban lenne néhány kérdésem.Időre született 9/10-es Apgarral.Fizikai fejlődése akkor és azóta is teljesen rendben van.Ehónapra megháromszorozta a súlyát,de minden más adat is rendben van,követi a percentilis görbét.Mozgásfejlődése rendben volt,sőt kicsit gyors is talán.4 hósan hasra,5 hónaposan visszafordult. 6.hónaptól gurulva közlekedett.Nála a kúszás kimaradt,de 7 hónapos korától szabályosan mászik.Viszont 10,5 hónapos korában elindult.És kb 1-2 hete önállóan jár.Eközben leguggol,feláll,kisebb kanapéra próbál felmászni.Gagyogása rendben volt,bár mostanában kevésbé beszédes.6-7 hónap között kezdett ciklizálni.Játéktevékenysége változatos,hozzátartozókat megkülönbözteti.Evése rendben van,szinte mindent megeszik (darabosat is, önállóan kézzel, saját maga is) .Viszont sajnos tőbb dolgot sem csinál a 12 hónapos státuszkérdésekről.Egyenlőre nem mutogat, illetve mutat a számára érdekes dolgokra, de csak teljes tenyérrel, nem ujjal.Sok tárgy nevét már ismeri, ha kérdezem hol vannak szemével megkeresi, esetleg ugyanúgy karral, tenyérrel rámutat. (Lámpára felnéz, apára mosolyogva ránéz, labda, maci, ha kérdem hol a kisautó odamegy a legos dobozhoz, kikeresi és kiveszi azt) .Mutatás irányába néz, és ha én érdeklődve nézek valamerre ő is utánozni kezd.Tapsolni, integetni tud.Nyújtja a kezét hogy ha szeretné hogy felvegyük.Ha hívom es van kedve idajön, ha kérek valamit odaadja.Alvása nyugodt (éjjel 10, nappal 2-3 órát alszik) .Montestorri toronyra rá és letudja húzni a karikát, 2 lego (duplot) összeilleszt, szétszed. Pakol, stb. Viszont keveset hallgat a nevére és a tiltásra, Sokszor mintha ezeket meg sem hallaná.És egész nap megy. Kifog 1 dolgot és azzal járkál fel s alá. Nem egy nyugodt természet. És a mutogatása nagyon aggaszt. Tudom hogy sok mindent tud, de 1-2 fontos dolgot viszont nem. Ezenkivül nem hajlandó önállóan még a cumisüvegből sem inni (pohár szóba sem jön.) Mit gondol róla?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza fejlődés témában

Tisztelt Kérdező!

Úgy gondolom kisfia szépen fejlődik, nyilván minden gyermek eltérő ütemben és módon teszi ezt. Amit hiányol lehet, hogy 1-2 hónap múlva szépen végre fogja hajtani a saját fejlődési ütemének megfelelően. Pár hónap múlva érdemes ezeket a dolgokat újra ellenőrizni, azt gondolom akkor már mindent fog csinálni a kisfia.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2020. január 17., 09:56; Megválaszolva: 2020. január 20., 18:25
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek