agykamratágulat

Tisztelt Dr.Nő! 30 hetes magzatnál, mindkét oldalon 17 mm-es agykamratágulatot találtak, 8 mm-es agyköpeny vastagsággal.Kérdésem lenne, hogy amennyiben ez az érték marad, mire számíthatunk a babánál? Egészséges lesz, vagy valamilyen fogyatékossággal kell számolnunk. Valamint shuntot milyen értéknél ültetnek be? Az orvosunk, annyit mond, hogy folytatjuk a terhességet. Tisztelettel: Ferenc

Dr. Kerekes Éva válasza Agykamrák témában

Tisztelt Érdeklődő!

Én sem tudok többet mondani. Az, hogy egészséges lesz-e, egy babánál sem lehet soha megmondani. De önöknél is megvan az esélye annak, hogy az eltérések ellenére a baba egészséges legyen és jól fejlődjön.

Az agykamrák 2 eltérő ok miatt lehetnek nagyobbak: az esetek egy részében valami akadályozza az agyvíz levezetését a gerincbe, vagy fokozatosan több agyvíz termelődik, mint amennyi felszívódik, ezért a megnagyobbodott kamrák nyomják az agyat. A schuntot ebben az esetben vezetik be, agynyomás fokozódás tüneteinél, mikor az agykamra és a fej körfogata növekedik. Ezek a babák teljesen meggyógyulnak általában, jól fejlődnek és tanulnak, az életminőségüket a schunt nem befolyásolja.

A második lehetőség, ha valamilyen oknál kifolyólag az agyállomány az adott babánál kevesebb, és a létrejött űrt az agyvíz tölti ki, ekkor is nagyobbnak írják le a kamrákat a méretek alapján, holott a valóságban az agykéreg a kisebb. Ebben az esetben nincs agynyomás-fokozódás, ezért nincs értelme schunt beütetésének. Ebben az esetben csak a gyógypedagógiai fejlesztések segíthetnek, orvosilag ezt nem tudjuk kezelni.

Tiszta szívből kívánok egészséges babák, és addig is kitartást és főleg nyugalmat

Kérdés: 2016. március 02., 17:57 ;Megválaszolva: 2016. március 02., 22:40
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Gyereknek céklalé
VUR miatti visszatérő húgyuti...
7 hónapos baba-remegés
Magas Immunglobulin A
Van e teendő?