csecsemőkori haspuffadás okai

Tisztelt Doktornő! Kislányunk most 6 hónapos. Születése óta hasfájós volt, kb. 3 hónapos korára elmúltak az igazi nagy ordítós tünetek, viszont felerősödött az, hogy érezhetően puffadt, ami után nagyon nehezen pukizik és kakil, de ha beindul, rengeteg jön, és ez megy folyamatosan felváltva. Széklete híg, csak szoptatás közben sikerül neki, ami fél napokig tartó kínlódás nála. Korábban ezek nem okoztak nagy gondot neki és egyenletesebben is hízott. Amióta ez van sokkal kevesebbet eszik, ezért alig hízik. Az elmúlt 3 hétben 140 grammot gyarapodott. Most 6140 g a súlya. Étkezése: anyatej, amely kevés, ezért mástól bevizsgált tejet is kap. Espumisan cseppeket is kap elég régóta, előtte biogaia és colief is volt. A hozzátáplálást 3 hete kezdtük almával, de 10 ml-nél többet egyszerre nem evett. Ezután még jobban puffadt, székrekedése volt, így átmenetileg abbahagytuk, persze ezután is puffadt csak a tejtől. Rotateq oltást kapott 2 hónapos korától havonta 3 részletben. A fenti panaszok a 2. oltás után jöttek erősen, főleg az étvágytalanság. Kb. 3 hét múlva rendeződtek a dolgok, de a 3. oltás után újra kezdődött. Nem tudjuk, hogy ez véletlen egybeesés-e, de más változás nem volt. Ha nem ez az oka, illetve egyébként is mit lehet tenni ilyenkor, milyen vizsgálatok lennének indokoltak? Tisztelettel és köszönettel: Norbert

Dr. Balogh Andrea válasza haspuffadás témában

Kedves Kérdező!

A Rotavírus elleni oltás a panaszokat felerősítheti átmenetileg, de utána rendeződni szokott minden. A súlygyarapodás elégtelensége és a puffadás, híg széklet miatt én javasolnék egy vérvételt - gyulladás, vérszegénység irányába, egy vizeletvizsgálatot, - csecsemőknél a húgyúti fertőzésnek sokszor az egyedüli tünete az étvágytalanság, érdemes lenne egy széklettenyésztést is végezni, ugyanis a háttérben fertőzés is állhat, illetve ha minden rendben akkor egy gasztroenterológia szakrendelésre lehet menni ahol allergia irányában vizsgálhatják a babát. Javasolnám, hogy édesanya figyelje meg, hogy mit eszik ő maga és az mennyire áll összefüggésben a kicsi panaszaival. Az anyuka táplálkozása befolyásolja a baba panaszait, pl.: sok esetben a kicsik érzékenyek az édesanya által elfogyasztott tejre, tejtermékekre, citrusfélékre, van hogy fűszerekre, ezt nehéz kiszűrni, lehet, hogy érdemes füzetet írnia az anyukának, hogy ő mit eszik és tenni egy +-et oda ahol a baba tünetei felerősödnek.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2016. január 28., 19:06; Megválaszolva: 2016. január 29., 21:04
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
haspuffadás
Tiszteletem! A kérdésem 5 éves kislányommal kapcsolatos. Már születése óta hasfájós, szélcsövezni kellett, espumisán cseppet kapott...
belpuffadas
Tisztelt dr.no? ur kislanyom bel puffadasarol van szo aki az etel/ital bevitelevel az alhasa rogton megpuffad.reggeli pihent test utan telyesen lapos.ahogy...
7 hónapos baba-remegés
Magas Immunglobulin A
Van e teendő?