Bárányhimlő ellen oltást beadjam-e?

Tisztelt Doktornő! Olyan kérdésem lenne, hogy saját gyerekorvosunk javaslatára---mivel manapság szerinte sok bárányhimlő szövődménye, javasolta oltást. 18 hónapos múlt, 19 lesz március 19.-én. Kérdésem az lenne, hogy tényleg ennyire kell félni szövődménytől? Ismerőseim körében is sokan kerültek kórházba, magas lázzal, gennyes pöttyökkel. Hajlunk afelé, hogy beadassuk. Viszont jól tudom, h. két oltás szükséges. DE ha beadatjuk, mennyire lesz védett? Meddig? Úgy értem, akkor sosem kapja meg bárányhimlőt? Ugyanis nem szeretném, ha később felnőttként, vagy épp terhesen kapná el, mert arra már nem lesz védett. Hallottam olyanról is, hogy ha csak egy oltást adunk be, akkor elkaphatja, de gyengébben jön ki. De valaki azt mondja, hogy kettőnél van így. Ún.áttöréses vmi. AVn aki szerint meg sose kapja el. Emiatt vacilálunk, mert azért jó lenne, ha elkapná, nem később, de nem is súlyosan. Elég, ha csak egyet adatunk be? Akkor lesz egz az áttöréses, vagy ha kettőt? Gyerekorvosunk azt mondta, majd megbeszéljük.... Válaszát nagyon szépen köszönöm:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza bárányhimlő elleni oltás témában

Kedves Kérdező!

A bárányhimlő ellen két oltás adása szükséges hivatalosan az oltási előírat alapján. Az egy oltás évekkel ezelőtt volt. Az oltás nem véd meg a fertőződéstől csak a tünetek enyhébb formában jönnek elő. A szövődmények változóak, sok mindentől függ, sokszor a járvány vége felé vadulhat be a kórokozó. Sokszor azonban teljesen normálisan zajlanak le a járványok. Személyes tapasztalatom alapján ami 17 évre nyúlik vissza eddig egy szövődményes esettel találkoztam - itt nem a gennyes bőrgyulladásra gondolok hanem komolyabbra - de szépen meggyógyult a kisgyermek.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2015. március 04., 12:34; Megválaszolva: 2015. március 04., 18:31
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek