Herpangina

Tisztelt Doktornő! Kisfiam (15hó) vírusfertőzésen esett át, gyermekorvosunk diagnózisa szerint herpangina. A baj csak az, hogy, bő egy hónappal ezelőtt ugyanezen tünetekket már produkálta, akkor orvos csak utólag látta mert pont a karácsonyi 5 napos szünet kezdetén lett beteg, telefonon egyeztettünk az orvosunkkal és abba maradtunk ha le megy a láza (1, 5 nap) akkor nem szükséges ügyeletre menni. A láz elmúltával jöttek a szájába a pöttyök. Mire orvoshoz mentünk elmúlt picit köhögött arra kapott antibiotikumot. Kb 2 hét múlva a tenyerein apró pici piros pöttyök lettek de az egész tenyere pirosas volt. Ekcémának diagnosztizálták kaptunk rá elocomos krémet. Halványodott és még most is hámlik. Most pénteken felment a láza, és a tenyerén újra az az apró pici sűrű pöttyözöttség jelent meg. Ma elmentünk a gyermekorvoshoz aki a torka alapján herpanginás vírust állapított meg és laborbeutalót adott. Félek hogy ezek a bevérzések a tenyerén valami súlyos betegrésre utalhatnak és azt olvastam, hogy ezt a herpanginát egy bizonyos coksackie vírus okozza ami akár szívizom gyulladással is jár. A doktornő szerint most picit szapora a szívverése. A gyerek egyébként a decemberi betegség alatt és után teljesen jókedvű aktív volt. Most viszont sokszor lefekszik játék közben, fáradtak látszik. Nagyon aggódom, hogy esetleg decemberben nem lett rendesen kikezelve és esetleg a szívére húzódott. Kérem mondja meg, reális-e a félelmem. Laborba sajnos csak holnap tudunk menni mert a mairól már sajnos lecsúsztunk Amiket kért a doktornőnk: VVT.süllyedés, vérkép, retikulocyta, össz.bilirubin, SGOT (ASAT) , SGPT (ALAT) , v-GT, CRP, AST, Vas, Ferritin és vizelet. Még egy kérdés: írt fel cataflam cseppeket és azt írta a papírra h mellé panadol vagy antipireticum. A kérdésem az, hogy csak láz esetén? Ugyanis az történt, hogy most nagyon nehezen tudtuk levinni a lázát, csak a germicid-c nurofen kombó vitte le amit az ügyeleten mondtak. De már nem lázas! Előre is nagyon köszönöm megtisztelő válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza Coxsackie vírus témában

Kedves Kérdező!

Valóban jó lesz a holnapi laborvizsgálat. Sajnos ez a vírus okozhat szívproblémát szerencsére ritkán. Reméljük csak a betegség általános tünete a fáradtság. A Cataflamtól kb. 2 órával odébb szedje a kisfiú a lázcsillapítót.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2015. február 09., 13:41; Megválaszolva: 2015. február 09., 15:12
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek