Gyermek nyaki részi nyirokcsomo nagyfoku megnagyobodása!

Tisztelt doktornő! Gyermekem császárral született mivel a méhlepény elöregedett, ezért kéthetes koráig inkubátorban volt! Majd mikor már felült feltűnt, hogy a fejét félretartja és a bal szemére hunyorít.Nyakának jobboldalán csomót tapintottunk ki.Ezután elvittük:Sebészhez.fül_orrgégészhez, szemészhez, ortopédiára. Az ortopéd szakorvos kiírt: 10 alkalmi dévényi módszer szerinti gyógytornát. A kicsi fejtartása javult ezért több gyógytornát nem kellet felvenni.Két-három hete feltűnt, hogy fejét újra jobban félretartja, nyakán a csomók tovább nőttek és szaporodtak. A házi gyermekorvos kérésünkre nagy nehezen adott vérvételi és fül-orrgégészeti beutalót. Mivel a gyermekorvos nem add felvilágosítást ezért szeretnénk megtudni, hogy az alábbi értékek mit jelentenek:Szenzitív c-reaktív protein 11.2 Vas 9.2 MCH 25.4 RDW-CV 14.1 Stab: 6% Neutrophil: 16% Lymphocyta: 19% Monocyta: 6% Eosinophil: 4% Basophil: 0% Reaktív lymphocyta: 49% Alabor papíron még az alábbi megjegyzések vannak: Abnormál lymphocyták és/vagy lymphoblastok? -Ellenőrzés kenetből. Reaktív lymphocyták? Mononucleosisra vagy egyéb vírusfertőzésre emlékeztető sejtmorfológia látható. Nagyon megnyutatna ha lenne kedves nekünk válaszolni! Tisztelettel: Egy aggódó apa!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza nyaki nyirokcsomók témában

Tisztelt kérdező!

Nagyobb nyirokcsomók a gyermekek légúti betegségeinek rendszeres velejárói. A gyermekük leleteiben is magasabb gyulladásos paraméterek látszanak, talán a vérvételkor hurutos lehetett. A nyirokcsomóknak a betegség lezajlása után vissza kell húzódniuk, de apró mobilis nyirokcsomók sok gyermek nyakán tapinthatók egészségesen is. Követés mindenképpen szükséges, főként ha nagyobbakká válnak ezek az eltérések. A háziorvoshoz vissza kell menniük, hogy ellenőrizhesse a nyirokcsomókat.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. december 01., 13:15; Megválaszolva: 2014. december 07., 14:55
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek