Védőoltások

Tisztelt Doktornő! Egy 15 hónapos kislány anyukája vagyok és a kötelező védőoltásokkal kapcsolatban szeretném megkérdezni a véleményét. Nemrégen Németországba költöztünk, itt kapta meg a lányom az MMR elleni oltást, ma járunk a 11. napon - kezdek reménykedni, hogy megúsztuk a rettegett mellékhatásokat. Oltás előtt a recepciós hölgy jókat derült azon, hogy az elkövetkező hónapokban mennyire sűrű lesz a szurik rendje. Ugyanis itt 3 hónappal később, de legkésőbb a gyermek 2 éves koráig meg kell ismételni az MMR-t, kell a DiPerTe ismétlője is - ami otthon a 18 hónapos, kell a Meningitis elleni ismétlő, itt kötelező a Hepatitis B, HPV elleni is, és ha már ott voltunk, beoltották bárányhimlő ellen is, utólag derült ki. Már ott nem nagyon tetszett ez az oltási rend (amit nem lenne muszáj ilyen sűrűre venni), mert Picur eleve fogzik ezerrel, gyengült az immunrendszere, plusz 3-4 hetente 1-2 oltás 3 hónapon át - kicsit soknak tünik. Önnek mi a véleménye erről? HIszen otthon az MMR ismétlőjét csak 11 éves korban kapják a gyermekek (ugyanaz az oltóanyag). És otthon a HPV ellenit is 12 éves korukban adják be. Nyilván a német gyerekek is felnőnek, de számomra ijesztő ekkora eltérés. Miért van ez? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy azoknál az oltásoknál, amiknél ismétlőre is szükség van, melyiknél várható erősebb immunválasz, az elsőnél vagy az ismétlőnél? Köszönöm szíves válaszát, szép napot! Lilla

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza a német oltási rend témában

Kedves Kérdező! Valóban nekem is soknak tűnik ennyi oltás egyszerre, érdemes lenne megkérdezni, hogy ebből mi a kötelező és mi a választható. Arra, hogy az oltási rend miért tér el ennyire nem tudok válaszolni, nyilván a helyi viszonyok mások illetve gondolom minden lehetséges dolog ellen védeni akarják a gyerekeket, de pl. a HPV elleni oltás valóban ráér serdülőkor körül. Általában az első oltásnál várható erősebb reakció, de ez gyerekenként nagyon változó van akinél mindkét esetben erősebb reakció van, van akinél alig van bármi tünet az oltás után. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2014. június 01., 15:41; Megválaszolva: 2014. június 02., 17:15
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Café au lait folt?
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek