Tejcukor vizsgálat

Tisztelt doktorúr.Kisfiam 3éves.Haspuffadás miatt vittem gasztroenterologiára.Onnan elküldték vérvétel, hasi ultrahang itt minden rendben volt.Csináltak egy H2 tesztet.Ezek lettek az eredmények: 0perc- 2 ppm, 30' 4ppm, 60' -3 ppm, 90' -7 ppm, 120' - 12ppm, 150' - 12 ppm, 180' - 17 ppm. Ezt írták a leletre: a gyermek laktóz H2 tesztje elhúzodoan emelkedett és kora felső határán állt.Átmeneti tejcukor korlátozás fél év múlva kontrol. A kérdésem az lenne hogy ez most nagy baj? és mennyire szigoruan kell azt a diétát követni? Kisfiamnak nem fáj hasa semmi tünete nincs csak hogy kidomborodik a hasa kiskora óta. legyen kedves tájékoztatni.Előre is köszönöm: Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza tejcukor intolerancia témában

Kedves Katalin!

Az értékek igen kisfokú emelkedést mutatnak, nem igazolnak komolyabb tejcukor érzékenységet. Javaslatom: amennyiben gyermeke haspuffadása már megszűnt, tehát panaszmentessé vált diéta nélkül is, akkor nem érdemes őt diétáztatni. Egy 4 hetes probiotikus kúrát javasolnék az esetleges bélflóra károsodás rendezésére, amit pl. antibiotikus kezelés vagy hasmenés okozhatott és aminek következménye lehet a tejcukor emésztés zavara. Ha visszatérnek a puffadásos panaszok, akkor csökkenteni kellene a tejcukor fogyasztást. Ezt például úgy teheti meg, ha laktózmentes tejet iszik a gyermeke és a főzéshez is ilyet használ. Egyéb komolyabb korlátozás nem szükséges.

Üdvözlettel:

Dr. Csáki Csilla

Svábhegyi Gyógyintézet

Budapest, III. Bokor u. 17.-21.

Bejelentkezés: a 06-20-500-2500 telefonszámon,

online a www.svabhegy.eu oldalon

Kérdés: 2012. március 28., 12:46; Megválaszolva: 2012. április 02., 11:18
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?