• Veszettségre gyanús?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/Doktornő! 2019 Decemberében találkoztam 2 kiscicával, egyikükkel csak egyszer a masikkal háromszor,mindíg ugyan ott.Sejtem hol lakhat/nak de nem biztos. Szépek voltak, bundájuk puha, selymes. Még nem voltak teljesen felnőttek. Egyikük játszani kezdett a pulóverem madzagjával, ami a nyakamból lógott le. Rágcsálta, piszkálta a mancsával. Elhúztam előle, eközben pedig a madzag véletlenül az alsó ajkamhoz ért egy pillanatra, kb oda ahol az fel volt szakadva kicsit a szárazságtól. Nem tudom hogy csak a madzag felsőbb része, vagy az alsó is hozzáért-e, amely részét rágcsálta. Majd 2 héttel később, mikor már csak az egyikkel találkoztam, az felmászott az ölembe, helyezkedett, dagasztott, eközben kiengedte a körmeit, melyek a nadrágon keresztül pár mm-es karcolásokat okoztak a lábamon. Plusz jatékból harapdálni próbálta a kezem, éreztem hogy milyen hegyesek a fogai úgyhogy gyorsan elhúztam. Ahogy láttam, ezzel nem okozott sérülést. Utána hempergés közben majdnem lecsúszott, hát megkapaszkodott, ismét 2-3 kis karcot okozva. Ezeket otthon kb fél óra után vettem észre. Lemostam vizzel és szappannal, de volt olyan, amit csak másnap vettem észre. Gondoltam megmutatom orvosnak, de otthon lebeszéltek róla, hisz ez semmiség, meg biztos nem veszettek a cicák. Tekintve hogy 2017 közpe óta nem találtak az országban veszett állatot, sikerült megnyugtatniuk. De ettől független, ha eszembe jut, idegesít hogy mi van ha mégis? A 90 nap átlagos lappangási idő már rég letelt, de itt is írják hogy ennel hosszabb is előfordul, akár évek is. Mit gondol erről, háziorvosnak el kéne mondani? Érdemes ezeken aggódni? Mit kéne tenni? Tetanusz oltást 2019 áprilisban kaptam. Fejérmegyében lakom, ha ez ebben az esetben számítana valamit. Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát.

        Dr. Sarkadi Adrien válasza a veszettség témában

        Kedves Kérdező! Véleményem szerint az Ön félelmét leginkább az Ön által már meg is említett ténnyel tudjuk eloszlatni. Magyarországon több, mint 3 éve nem jelentettek veszett állatot, a ciklusokban zajló vakcinálási programnak köszönhetően. A veszettség vírusának átadását egyébiránt a veszett állat harapása, karmolása, a nyílt, tépett, szakított seb nyállal való érintkezése, vegyülése biztosítja. Véleményem szerint az Ön által megemlített apró, mondhatni jelentéktelen sérüléseken keresztül a fertőzés átadása akkor is igen kétséges lett volna, ha az állatok fertőzöttek lettek volna. Nem hiszem, hogy van ok az aggodalmára! Üdvözlettel: dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos


        Kérdés: 2020. augusztus 06., 03:56; Megválaszolva: 2020. augusztus 29., 22:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: