• Veszettség fertőzhet-e így

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Gyerekem reggel vette fel a cipőjét, a talpához is hozzáérhetett. Utána betett a szájába egy szem cukorkát. Gondolom, hasmenéses betegséget vagy hasonlót összeszedhet így, de az merült fel bennem, hogy ha mondjuk előző nap az utcán belelépett egy (veszett) állat nyálába, az veszélyes lehet-e ilyen szempontból. Alapesetben ennyi idő alatt, gondolom, megszáradna a nyál, de a cipő a talpán állt, nem tudom, hogy ott mennyire tudna megszáradni ilyen esetben. Tudom, hogy nagyon kicsi arra az esély, hogy veszett állat mászkáljon az utcán, meg arra is, hogy pont az ő nyálába lépjen bele a gyerek, de nagyon féltem a gyerekeket ettől a betegségtől, és emiatt gyakran aggódom ilyen hétköznapibb szituációk miatt is. Vagy ha pl. elesik az utcán, meghorzsolja magát, akkor sem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy nem volt-e pont ott egy veszett állat nyála - nem tudom, mennyi idő kell a vírusnak ahhoz, hogy elveszítse a fertőzőképességét. Jelenthetnek-e veszélyt a fentebb leírt helyzetek? Köszönöm válaszát.

        Dr. Sarkadi Adrien válasza a veszettség témában

        Kedves Kérdező! A veszettség vírusával történő megfertőződéshez a veszett állat nyála általában harapás, marás útján a roncsolt sebbe kell kerüljön. Az Ön által leírt szituációkban véleményem szerint egyáltalán nem merül fel az, hogy a veszettség vírusa átadható legyen, továbbá jogos a másik felvetése is, hazánban több éve nem jelentettek veszett állatot. Mindenképpen túlzottnak tartom az ez irányú aggodalmat. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus


        Kérdés: 2020. március 02., 12:09; Megválaszolva: 2020. április 16., 20:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: