• Lehet-e bármilyen jellegű problémám a következőkből?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Úr! Két nappal ezelőtt az úton megsimogattam egy macskát, amin a következőek voltak megfigyelhetőek (amiket utólag láttam/láttunk meg): Sebek az orrán, fején és hátán, nem én figyeltem meg, hanem a barátnőm és az ő meglátása szerint fehéres sebhelyek voltak és a szőre is mintha ritkásabb lett volna azokon a helyeken. A kérdésem a következő: lehet-e bármilyen fertőzésem, vagy betegségem emiatt? A kezemen nem kizárható, hogy voltak apró sérülések, de ezek észrevehetetlenek. Fertőzés és betegség alatt gondolok a veszettségre (tisztában vagyok vele, hogy harapás, vagy karmolás útján terjed, hogy nagyon ritka és agressziót vált ki a macskákból), vagy bármilyen gombás, esetleg bakteriáls fertőzésre. Érdemes-e elmennem esetleges veszettségi kivizsgálásra emiatt? A macska nem karmolt vagy harapott meg tudomásom szerint, csak más sebek előfordulhatnak rajtam fára mászás, stb miatt. Az állat barátságos volt, magához engedett és még nem is kapott a kezem után, tűrte a simogatást. Amennyiben kérdésemre a válasz túlzottan egyértelműen eldönthető, elnézését kérem, főleg megnyugvás elérése miatt írtam. Válaszát köszönöm előre is.

        Dr. Sarkadi Adrien válasza a veszettség, macska témában

        Kedves Kérdező! Magyarországon több, mint 2 éve nem regisztráltal veszett állatot, az állatok vakcinázási programjának köszönhetően jelenleg hazánk tulajdonképpen mentesnek tekinthető a veszettségtől. A párzási időszakban illetve a területmegosztási konfliktusok miatt a szabadon engedett macskákon rendszeresen látni kisebb-nagyobb, verekedésből eredő sérüléseket, a szőr kihullását pedig egyes atkás és gombás betegségek idézik elő cicákban, ezek átadására lehet minimális esély a jelenlegi helyzetben. Amennyiben foltszerűen hámló, viszkető bőrtünet, esetleg a testszőrzet vagy a haj foltszerű kihullása jelenne meg Önnél, a bőrgyógyászt mindenképpen tájékoztatni kell az idegen macskakontaktusról, ez már ad az orvosnak némi kiindulási információt, hogy merre érdemes nyomozni, milyen kezelést érdemes választani, de ezekre a tünetekre igen kicsi az esély véleményem szerint. A továbbiakban pedig óvakodjon a kóborló állatok símogatásától és érintésétől, mert ez mindig tartogat kockázatot, a veszettségen kívül is, hiába attól tartunk a leginkább! Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus


        Kérdés: 2019. július 01., 14:48; Megválaszolva: 2019. július 08., 08:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: