Lágyéki nyirokcsomó-duzzanat

Tisztelt Doktornő! Kb. másfél hónapja vettem észre, h a bal oldali lágyék nyirokcsomóm megduzzadt. Fizikai terhelés után megduzzad majd alvás/pihenés után lelohad kevésbé látható. Semmilyen más tünet nincs. Svájcban dolgozom, voltam orvosnál, megvizsgált ultrahangon, chlamydiára gyanakodott az orvos, ezért kb 10 napig szedtem Doxyclint azonban a duzzanat ugyanakkora. Most voltam a dokinál, megjött a vizeletminta eredménye ami nem igazolja a chlamydiat. Most további vizsgálatok következnek majd. Eléggé aggodok ezért is kérem az önök véleményét. Egy rákos daganat vagy áttét ugye nem duzzad és lohad le? Nagyon várom válaszukat amit előre is köszönök

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza megnagyobbodott nyirokcsomó témában

Kedves Kérdező!

Biztos hogy nem sérv? Arra jellemző a terhelésre, emelésre, köhögésre (összességében erős hasprésre) jelentkező duzzanat, ami visszanyomható kézzel vagy pihenésre és fekvésre sokáig visszamegy. Ha az ultrahang igazolta hogy lágyéki nyirokcsomó, akkor igen, két dolog állhat elsősorban a háttérben. Fertőzés és daganat. Nem fájdalmas? A fájdalmas nyirokcsomó gyulladásra jellemző. Okozhatja inkább valamilyen bakteriális fertőzés, kullancscsípés, esetleg vírusos, akár szexuálisan átvihető fertőzés. Talán nem a clamydia a legjellemzőbb. A daganatos nyirokcsomó nem szokott összemenni (bár a fertőzéses sem megy össze alvás közben) . Nem volt-e lázas, nem fogyott? Nincs bőrviszketés vagy más tünet? Ugye nincs máshol nyirokcsomó (nyakon, hónaljban, a másik lágyékban) . Ezekre való válaszok után szerintem, ha az ultrahang tényleg nyirokcsomót jelzett, kellene egy laborvizsgálat, rutin vérképre, gyulladásos paraméterekre (CRP, süllyedés) és szerológiai vérvétel, amikor különböző vírusok és baktérium okozta fertőzésekre tesztelik a vérmintát. Ha véglépp nem jön ki semmi, mintát vesznek lokális a nyirokcsomóból. De ha tényleg alvásra lelohad, nem kellene hogy rosszindulatú legyen.

Remélhetőleg mindezen vizsgálatokkal (hátha a nyirokcsomó mintavétel is elkerülhető) választ kap!

Kérdés: 2015. december 03., 15:17; Megválaszolva: 2015. december 04., 13:51
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Entrococcus facelis fetőzés?
VRE baktérium miatti elkülönítés
Tisztelt infektológus doktor úr! Kórházban voltam szepszissel. Ott viszont ajándékba elkaptam a VRE baktériumot. Emiatt bármilyen gondom van, nem...
Emlékeztető oltás
Negyedik covid oltás biztonságos-e
Lehet elkaphattam parazita fertőzést?
Szép napot! Az a problémám lenne, hogy sajnos elég szerencsétlen módon, de a kutyám széklet maradéka belekerült a számba (vagyis a nyelvemre, de...