• Cushing szindróma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webbeteg! Crohn betegséget diagnosztizáltak nálam egy éve, de tüneteim már 16 éves korom óta voltak. Mostanában rosszabbodott a betegségem, és egy rosszullétem után az orvosom szteroidot írt fel (metilprednizolon), melyet november végén kezdtem el szedni 32mg-al kezdve, majd folyamatosan csökkentve most február elsején hagytam abba. A betegségem tünetei tényleg jobbak lettek, kevesebbet megy a hasam, és csak ritkán vannak hasgörcseim, a számban is csak egyszer volt seb. DE most, hogy már abba hagytam a szteroidot azt hittem, hogy a mellékhatásai megszűnnek, ehhez képest egyre rosszabbak: minden nap fáj a fejem, a látásom az elmúlt pár napban nagyon rossz lett, főleg reggel csak nagyon homályosan látok, ilyenkor olvasni sem tudok, és a nap folyamán csak kicsit javul a helyzet, három nap alatt majdnem két kilót híztam, az arcom borzasztóan néz ki, akkora a tokám, hogy teljesen el van deformálódva az egykor szép arcom, a hasamon akkora striák jelentek meg, hogy ijesztő, és a combomon is, és egy kevés a koromon is. Borzasztóan fáradt vagyok, körülbelül 3-4 órát tudok egyszerre ébren lenni, és borzasztó pattanásos lett az egész mellkasom. Allergiás reakcióim vannak, sokszor tele leszek kiütésekkel, amik viszketnek. A legutóbbi vérvizsgálatom eredménye elég siralmas lett, és még cukorbetegséget is kimutatott, pedig nekem előtte ilyen nem volt. A belgyógyászom nem mondott igazán semmit, nála két hete voltam, de akkor még a legtöbb tünetem nem is volt. Ezek a legijesztőbben az elmúlt pár napban erősödtek meg. Ja, és mintha szőrös lenne oldalt az arcom. Lehetséges, hogy Cushing szindróma alakult ki nálam? Hogy fordulhat ez elő, mikor rendesen csökkentettem a szteroidot? Kihez forduljak most? Mi a kezelése? Előre is köszönöm válaszukat!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a cushing témában

        Tisztelt kérdező! A tünetei valóban sterodidhatás tüneteinek tűnnek. Az jó, hogy most már nem szed steroidot, mert akkor ezeknek csökkenniük kell. Mindenesetre javaslom, hogy menjen vissza kezelőorvosához a panaszaival. Bár nem vagyok gastroenterológus, de tudomásom szerint léteznek olyan steroid készítmények is, amelyek lokálisan csak a bélben hatnak, és nincs a szervezet egészét befolyásoló mellékhatásuk. Amennyiben esetleg legközelebb is steroid igény jelentkezne, érdemes megbeszélnie kezelőorvosával, hogy ez a kezelés önnél szóba jöhet-e.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2012. február 08., 13:17; Megválaszolva: 2012. február 10., 13:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: