Gyomorgyulladás

Üdvözlöm Doktor Úr! Szeretném a segítségét kérni abban,hogy a gyomor biopszia leletemnek milyen eredménye lett? Rosszat jelent a számomra,és ha betegségem van gyógyítható-e. Kialakulhat-e a későbbiekben daganatos betegség? Két éve műtöttek gyomor polipokkal,több mint egy tucat polipot távolítottak el,tavaly voltam ellenőrzésen,ahol egy-két 1-2 milis polipon kívül más problémát nem állapítottak meg.A doktornő aki vizsgált azt mondta,hogy ne szedjem a továbbiakban az esomeprazolt,hanem venter szedjem,ez időközben megszünt.Pár hónapja elkezdett a gyomrom sokat fájni,és hányingerem is lett szinte naponta.Sajnos inzulinrezisztens is lettem és tavaly ősztöl kezdtem el szedni az Adimet XR-t,esetleg nem okozhatta-e ez a gyógyszer a problémám kialakulását? Egy hete voltam gyomortükrözésen és biopsziát is csináltak akkor nekem.amelynek az eredményét itt szeretném bemutatni Önnek,és szeretném kérni,hogy segítségét a betegségem tájékoztatásában. Mikroleírás A,B,C: Antrumból, illetve corpusból származónak jelzett biopsiás nyálkahártya részletekben az "A" jelzésű, antralis mintában dysplasia, malignitás mentes antrum mucosa azonosítható, melyben aktivitás nem észlelhető. A felszíni foveolaris hám kissé dugóhúzószerű, subepithelialisan enyhén csökkent lamina propriában elhelyezkedő lymphoid, lymphoplasmocytaer tartalom látható. Immunhisztokémiai reakcióval Chromogranin és Gastrin ellenes antitestek ugyanazon lokalizációban mutatnak mérsékelt emelkedést. e-MedSolution Oldal: 1/2 Nagyné Rucz Andrea Terézia - Telj. AZ.: 24464702 Nyomtatva: nabe4 2022.07.29 15: 01 A "B" és "C" jelzésű mintákban antrumból származónak jelzett nyálkahártya részletek láthatók - dysplasia, malignitás mentesen. A "B" jelzésű mintában komplett continous intestinalis metaplasiás góc azonosítható kevesebb, mint 30%-ban, melyet a lamina propriában mérsékelten fokozott lymphoplasmocytaer gyulladásos infiltratum kísér. A "C" jelzésű minta inkább felszínes corpus nyálkahártyát tartalmaz érdemi oxynticus mirigy jelenléte nélkül; minimális gyulladással, ám több gócban komplett intestinalis metaplasiával - kb. 30%-ban. Chromogranin A immunhisztokémiai reakció a "B" és "C" jelzésű mintában is fokozott ECL-sejtes hyperplasiát tüntet fel - a "B" jelzésű mintában nodularis megjelenéssel. Diagnózis/Vélemény A,B,C: Reflux - reaktív gastropathiára utaló szöveti kép az antralis gyomor mucosában. Atrophiás gastritis a "B" és "C" jelzésű, corpusból származónak jelzett mintában - tekintettel az immunhisztokémiai reakciók eredményére is, nodularis ECL-sejtes hyperplasiával jellemezhető AMAG-ra utaló szöveti kép. Diagnózis BNO: K5290 Nem fertőzéses k.m.n. gastroenteritis és colitis Ez a szövettani eredményem. Esomeprazolt kell szednem,és sucrate gélt.Ha beteg vagyok,mire számíthatok.Gyógyítható-e a betegség,ha van betegségem? Elfajulhat-e rákos daganattá? Nagyon szépen köszönöm a segítségét.

Dr. Plósz János válasza autoimmun gastritis témában

A szövettanilag igazolt krónikus gyomorhurut a gyomorrák fokozott rizikójával jár, de ennek a legenyhébb foka észlelhető jelenleg (nincs dysplasia és komplett a metaplasia), szóval rendszeres követés mellett nem kell aggódnia. A savcsökkentő terápia haszna kérdéses, de a Sucrate gél illetve az egyéb bevonószerek (Gaviscon) használata jó lehet a panasz enyhítésében.

Kérdés: 2022. augusztus 02., 18:45 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 03., 22:05
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Autoimmun gastritis betegség
Tisztelt Dr.Nő/Úr. Érdeklődni szeretnék betegségem felől, régóta küzdök refluxal, savas felböfögéssel, most voltam gasztrológián, ahol sajnos...
Gyomorfekély/gyomorrák
Narancssárga nyálka
Vitamin elszinezheti a székletet?
Teszt kérdés