Epehólyag és egyéb problémák

Tisztelt Doktor Úr! Fiatal nő vagyok. Évek óta voltak kisebb hasmenéses panaszaim,kivizsgáltak,nincs semmi étel allergiám,tükrözés negatív lett, így IBS, és reflux lett a diagnózis. Fájdalmaim nem voltak,se egyéb panasz az étkezés utánni hasmenésem kívül. Augusztusba sajnos hirtelen romlott az állapotom,folyamatosan hasmenés,hasi fájdalmak,gyakran vért is tartalmazott. Újra tükröztek, láttak gyulladást,de negatív lett IBD-re. Széklet vizsgálatok mind negatívak lettek. Azóta csak tengődök. Kiprobáltam rengeteg gyógyszert,foodmap diéta,pszichoterápia,életmódváltás,de nem hoztak túl sok eredményt. Majd februárban egy eddig ismeretlen, iszonyú görcs keltett fel gyakran,köldök felett övszerüen. Csináltak egy ultrahangot egy hónap után,ami epehólyag gyulladást igazolt. Sebészetre küldtek tovább,a sebész azt mondta nem kell műteni,mert nincs kő,csak diéta és antibiotikumot írtak fel. Az antibiotikum kúrát beszedtem,a diétát szigoruan tartom továbbra is. Vannak az éjszakai görcsök, és egy állandósult fájdalom köldök felett,illetve alhasban is. Illetve ugye a már említett hasmenés,emésztetlen, és gyakran szinte "rikító" sárga valami távozik belőlem. Rengeteget fogytam, hidegrázás,fáradtság,és hajhullás még a jellemző. Hida vizsgálatra jegyeztek elő,aminek eredménye: "Hida passaga normális ütemű. Epehólyag telődés a radiofarmakon beadása után 130 perccel sem látható,ekkor a radioaktivitás zöme már a bélben található. Vélemény: Lezárt epehólyag" Azt szeretném kérdezni,hogy ez azt jelenti,nem funkcionál megfelelően az epehólyag? Létezik,hogy a panaszaim végig a rosszul működő epehólyag okozta? És ha igen,lehet gyógyítani? Műtétre szükség lesz? Próbálok kapaszkodni valamibe,hogy végre talán van remény arra, hogy jobban leszek. De félek ha esetleg műtétre lesz szükség,akkor csak borítékolhatom az élethosszig tartó hasmenést. Igaz ez,hogy epehólyag eltávolítás után 'gyógyíthatatlan' hasmenés alakul ki? Nagyon szépen köszönöm a segítségét Doktor Úr, és jó egészséget kívánok!

Dr. Plósz János válasza hasi görcsök témában

A HIDA lelet érdekes, szokatlan eredményű, azt mutatja, hogy az epe egyáltalán nem jut be az epőehólyagba, a jelenlegi állapot funkcionálisan megfelel az epehólyag-eltávolítás utáninak. Ennek tisztázására érdemes lehet egy MRCP vizsgálatot végeztetni. Azonban nem feltétlenül csak ez okozza a panaszokat (felmerül endometriosis és gyulladásos bélbetegség is -a korábbi vizsgálat ellenére is-). Az epeproblémák megoldása az epehólyag műtéti eltávolítása lehet, de ez nem jár feltétlenül élethosszig tartó hasmenéssel. Az esetleges műtét során viszont át tudják tekintetni az egyéb hasi régiókat is, hogy nincs-e más ok is a panaszok hátterében.

Kérdés: 2022. május 14., 23:27; Megválaszolva: 2022. május 15., 14:52
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomorpanaszok
Tisztelt Doktor Úr! Nemrég hasi fájdalmaim,puffadásom volt (korábban Controlocot szedtem több,mint 1 évig refluxra, amelyet nyáron hagytam el) .A...
Hasi panaszok, de mitől?
Tisztelt Doktor Úr! Már hosszú évek óta küzdök hasi panaszokkal, egészen pontosan 2011 óta, amióta műtöttek rosszindulatú heredaganattal....
Hasi görcsök
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Panaszaim kb. 1 hete tartanak, a köldököm körüli heves görcsokkel kezdődött, nyomásra a köldököm alatt és jobbra...
Végbélfájdalom daganat műtét után
Vérvétel kiértékelése