Clostridium difficale fertőzés

Tisztelt Doktor Úr! Hasmenéses széklet miatt, mintát vettek és Clostridium difficile fertőzést állapítottak meg. Mire visszajött a laborból a, minta, addigra a háziorvosom szabadságra ment és helyettes orvos van most, aki Klacidot írt fel erre. Ezt az asszisztens közölte, felhívott, elmondta, hogy ezt a baktériumot találták a székletemben, a helyettes orvos felírta a Klacidot, fennt van a felhőben, váltsam ki és miután beszedtam mindet menjek vissza. Ki is váltottam, csakhogy kiderült, hogy ez klaritromicin tartalmú antibiotikum, és utánanéztem kicsit ennek a fertőzésnek a terápiájának az interneten és kiderült, hogy pont antibiotikum kúra is okozhatja a C. difficile elszaporodását. A protokoll szerint metronidazol, vancomycin vagy fidaxomicin tartalmú győgyszerekkel gyógyítható. (pl. Klion). A Klacid viszont nem tartalmaz ilyen hatóanyagokat. Kérdeztem, hogy fertőző-e, azt mondta az asszisztens, hogy nem, de utánaolvastam és kiderült, hogy igen. Kérdésem az lenne, hogy szedjem-e a Klacidot? Köszönöm előre is válaszát.

Dr. Plósz János válasza Clostridium difficile fertőzés témában

Ne szedje, clostridium fertőzés kezelésére nem alkalmas. Első választandó szer a Klion (ennek hatástalansága illetve kiújulás esetén jön szóba a Vancomycin illetve a Dificlir alkalmazása).

Megválaszolva: 2021. augusztus 09.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Clostridium difficile
Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak (82 éve) clostridium difficile betegséget diagnoztizáltak a székletéből. Egy 3 hetes felsőlégúti betegség rosszabbodásakor...
Clostridium difficile, lehet, hogy...
Kedves Doktor Úr/Nő! Kisfiam 3 hónapos korától baj van a székletével. Először az aranysárgát felváltotta egy méregzöld színű, nyákosabb, híg széklet. A...
Clostridium difficile
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Arról szeretném kérdezni, hogy, mennyire veszélyes az rám a családomra, ha székletemben clostridium difficile A és B toxint találtak...
Egyiptomi megbetegedés.
Merckformin XR okozta állandósult...
Furcsa hasfájás mitől lehet?