• Labor eredmények értékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/Doktornő! Szeretném kikérni véleményüket a levelemhez csatolt laboreredmény kiértékelésével/további teendőkkel kapcsolatban. Leírok minden infót, ami eszembe jut, mivel nem tudom, hogy mi az, ami fontos lehet. Nagyjából két hónapja pár darab, egymás mellett elhelyezkedő, megnagyobbodott nyirokcsomót tapintottam ki a nyakam jobb oldalán, melyek fájdalmatlanok, viszont nem tűnik úgy, hogy elmúlnának (azonban nem is nagyobbodtak). Elmentem fül-orr gégészhez, illetve nyaki UH vizsgálatot is csináltattam, melyek kimutatták, hogy valószínűleg reaktív nyirokcsomó megnagyobbodásról van szó, nem kell vele foglalkozni. Azonban úgy tudom, hogy reaktív megnagyobbodást vírusos fertőzés vagy gyulladás okozhat, így orvos javaslatára csináltattam egy laborvizsgálatot, mivel azt mondták, hogy az ki tudja mutatni ha ez az eset áll fent és ennek nyomán lehet további kezeléseket végezni (kezelni a gyulladást vagy vírust). Ma kaptam kézhez a laboreredményemet és látom, hogy több érték is eltér az átlagostól, ezekben szeretném kérni segítségüket. GPT/GOT: ez az érték aggaszt legjobban, mivel úgy olvastam, hogy amennyiben ezek magasabbak a normál értékeknél, abban az esetben az a máj betegségére utalhat. Tudni kell, hogy cirka 1-2 hónapja volt egy hasi UH vizsgálatom, ahol a vizsgáló orvos variációsnak látta a vesémet, ezért továbbküldött hasi CT-re, ahol a következő diagnózist kaptam: A vesém rendben, kóros eltérés nem látható azopn kívül, hogy variációs, azonban "A máj szabályos méretű, benne cranialisan a rekeszi felszínen a 8-as és7-es segmentumban egy-egy, egyenként kb. 3 mm átmérőjű, hypodens képlet különül el, mely kis mérete miatt nem karakterizálható. A májban látható két hypodenzitás kis méretük miatt nem karakterizálható, lehetnek cysták, klinikum függvényében követés mérlegelendő- hasi MR vizsgálattal." Érdemes még tudni, hogy anno, mielőtt a hasi CT megtörtént volna (szintén kb a mostani dátumtól tekintve, kb. 2-3 hónappal ezelőtt) szintén csináltattam egy labort, ahol a GPT/GOT értékek normálisak voltak - GOT 20 U/I, GPT 18 U/I. Alkoholt alkalmanként fogyasztok, nem túlzó mértékben. A lmostani laborvizsgálatom előtt kb. 1-2 héttel fogyasztottam utoljára. 40mg Prantopazolt szedek reflux betegségemre - olvastam, hogy ez nem ajánlott, amennyiben valakinek májbetegsége van. Lehet, hogy ennek a szedése miatt lettek rosszak a májfunkcióm értékei? Tudnak segíteni, hogy mire utalhatnak a laboreredmény értékei, kell-e aggódnom valami komolyabb miatt, igényel-e további kezelést, stb.? Húgysav/Koleszterin: Ezek miatt kell aggódnom? Igényel további teendőket, kivizsgálást? Érdemes tudni, hogy karantén alatt teljesen felborult az étrendem, sajnos kevésbé figyeltem oda a táplálkozásra, sok zsírosat stb. fogyasztok. Lehet emiatt a rossz laboreredmény? Ezek az értékek a korábbi laboreredményemnél (kb. 2-3 hónapja) szintén a normál értékhatárba estek, eltérés nem volt. Eozinofil: Azt olvastam, hogy amennyiben ez az érték magas, a kiváltó ok lehet nyálkahártya gyulladás is akár. Lehetséges, hogy amiatt van megnagyobbodva a nyirokcsomóm, mert gyulladt a nyálkahártyám? Igényel ez további teendőt, szükséges kezelni a gyulladást? Segítségüket előre is köszönöm!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a labor témában

        Kedves Kérdező! A húgysav-koleszterin mindenképpen életmód. Diéta, testmozgás. A máj labor alapján ezek szerint zsírmáj nem került lerásra, ott lehet még, ha elhízás is van. Ha nem akkor érdemes vírus irányában megnézni, illetve, ha más panasz is van akkor kell az mr, egyébként kontroll ultrahangja javasolt. Szerintem gastroenterológust keressen fel, aki követi ezeket.


        Kérdés: 2020. július 17., 10:32; Megválaszolva: 2020. július 21., 18:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: