• Gyomorsav túltengés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztel Doktor Úr! Korulbelul 2016 ota kuszkodom jelentos gyomorsav tultengessel. Kezdetben a gyengebb savlekotok segitettek, aztan egyre erosebbet kellett szednem. Mikor mar azok sem hatottak (quamatel stb) gyomortukrozesre mentem. Ott annyit allapitottak meg, hogy tobb savat termelek valamiert de nincs reflux. Irtak protonpumpa gatlo gyogyszert es azt mondtak ez valoszinu segiteni fog es a kura utan rendbe jovok. Sajnos nem igy lett. Kozben teherbe estem igy egesz terhessegem alatt szednem kellett s Ludea-t napi szinten. Szules utan (3 honapja szultem) folytattam a Ludeat de eleg volt belole kb 5-6 naponta egy szem. Elmentem a hazi orvoshoz aki aki azt mondta ne szedjem a Ludeat, irt fel Quamatelt es Venter-t. De sajnos ezt megint napi szinten kell szednem mas kulonben mar a sav. Olvastam a Zollinger Ellison szindromarol es oszinten megmondom megijedtem. Szekletem rendben van, fogyni nem fogytam, neha van egy kis enyhe gyomorfajdalmam de azt betudtam a csaszarmetszesnek illetve antibiotikumot szedtem megfazasra. Kerdesem lenne, hogy On mit tanacsol merre menjek mit vizsgaltassak ki? Illetve, hogy tenyleg nem szedhetem a Ludeat kb 5-6 naponta? Kenyelmesebb is volt es jobb, hogy nem mart napi szinten a sav. Koszonom valaszat

        Dr. Plósz János válasza a savtermelés témában

        Nyugodtan szedheti a Ludeát, akár gyakrabban is. Zollinger-Ellison szindrómában extrém mértékű savtermelés jelentkezik, gyomor-nyombél- és vékonybél fekélyek kialakulásával (akár naponta alkalmazott, standard dózisú protonpumpa-gátló mellett is). Viszont érdemes lenne helicobacter fertőzés irányába vizsgálódni, mert ez képes a savtermelést tartósan fokozni, gyomor-nyombélhurutot, fekélyt provokálni. A Ludeából egyébként a napi 1x20mg a standar dózis, terápiásan ezzel a dózissal kezdünk, majd csökkentjük, amíg a panaszmentesség megmarad.


        Kérdés: 2020. január 23., 23:49; Megválaszolva: 2020. január 31., 12:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: