puffadásos panaszok, és GOT GPT emelkedés

T. Doktor Nő/Doktor Úr, Évek óta puffadok étkezések után..Sokáig nem foglalkoztam vele, is gondoltam hogy esetleg betegség is állhat mögötte..reggelente lapos a hasam, könnyűnek érzem magam, semmi bajom addig amíg nem eszek. Aztán az első evés után már elkezdődik a folyamat bármit is fogyasztok, és estére már a lábfejem sem látom ha lenézek magamon, és nehezemre esik a menés is, mintha egy nagy követ cipelnék belül. Volt hogy terhesnek néztek, előreálló, kemény hasam van ilyenkor. Hízásra nem vagyok hajlamos, hiába is szeretnék husibb lenni, végtagjaim kifejezetten véznák, vékonyak, 170 magas vagyok, de többnek nézek ki. Azt hiszem ez alkati dolog hogy nem hízom, persze mérget nem vennék rá, sosem voltam ilyen téren kivizsgálva. Az a baj hogy mostanában már kimondottan kellemetlen az étkezések utáni érzésem, olyan mintha szét akarnék durranni, nyom, feszít. Orvos ha megnyomkodja a hasam, hónapok óta érzékeny a borda alatt jobb oldalon. Máskülönben nem fáj semmim, csak rossz ez a feszítő diszkomfort érzés evés után. Az áprilisi vérképem még tökéletes, viszont a múltheti GOT 58, a GPT pedig 79 lett, ami aggaszt. Soha nem iszok alkoholt, és semmilyen gyógyszert nem szedek, nem is dohányzom, és nem is sportolok. Ezen a két értéken kívül minden más normális a vérképemben. Amikor ez a vérvétel készült, akkor éppen sárga hasmenéssel, iszonyatosan erősen érezhető bélmozgásokkal küszködtem, ami ijesztő volt, ezért bementünk a kórházba este. (2 napig tartott ez az állapot.. a 2. napon estére gyakorlatilag mintha elvágták volna..diéta nélkül) Lehet hogy a puffadásos problémámtól független, tehát vírusos eredetű volt, épp elkaptam valamit esetleg.. ez esetben lehetséges hogy ezért ugrott meg a GOT és a GPT? (nem éhgyomorral készült a vérkép, én pedig a hasmenés ellenére is próbáltam normális ételeket enni napközben) Ettől az egy esettől eltekintve nem vagyok hasmenéses típus, nem szokott ilyen jellegű problémám lenni. Azt még megjegyezném, hogy a vérkép előtti napon kezdtem el szedni dipankrin forte -t a gasztroenterológus tanácsára. Voltam hasi UH-n szintén egy nappal a vérkép előtti napon, még a 2 napos hasmenés ideje alatt. Minden szép és jó, semmiféle eltérést nem mutat. Réges régi tünetem még, amiről szintén nem gondoltam volna hogy jelez valamit, a nyelvem széle kissé hullámos. Olykor hajlamosabb a lepedékesedésre, van hogy kevésbé. Savam nem szokott feljönni, és több mint 20 éve nem is hánytam. A napokban megyek széklet tenyésztésre, és vérképre ami glutén és laktóz terhelésből fog állni. Gondolom a tenyésztésből így egy hét után már nem fog kiderülni, ha vírusos hasmenésem volt... Addig is, szeretném megkérdezni Önnek mi a véleménye a leírtakról, és milyen vizsgálatokra kéne elmennem még, illetve mikor lenne érdemes megismételni a vérképet a májfunkciós értékek miatt? Hepatitis vizsgálatra elmenni ajánlott lenne, vagy akkor magasabbak lennének az értékek, vagy fokozatosan emelkednek meg tehát még bármi lehet ezekből a számokból? Elnézést hogy ilyen hosszúra sikerült. Nagyon köszönöm a válaszát, szép napot kívánok!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza GOT, GPT témában

Egy vírus-szerológiai vizsgálat mindenképp érdemes (ilyen enyhe enzimérték-emelkedést okozhatnak nem máj-specifikus vírusok: CMV, EBV) . Ezt és a májenzim-értékeket érdemes lehet pár hét múlva megkontrollálni. A teljes gyógyuláshoz pre- éd probiotikum legalább 1 hónapos használata segíthet. Az objektív puffadásnak két fő oka van. Az egyik a fokozott levegőnyelés (evés, ivás, beszéd közben) . Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán.

A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett.

Kérdés: 2015. július 12., 21:59; Megválaszolva: 2015. július 15., 11:19
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mennyire súlyos?
Üdvözlöm. A testvérem aug-i vérképe nem jó szerintünk de a háziorvos sehova nem küldi tovább.Ennek már 3 hónapja.Gyakran érzi magát fáradtnak...
Magas GPT és GOT
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Rendszeresen, fél évente szoktam járni vérvételre és hematológushoz. Minden érték normális volt 1 évvel ezelőttig...
Labor eredmény
Szép napot! A fiam munkaalkalmassági vizsgálatán a vérvétel labor eredménye, magas GOT 36u/l ill. magas GPT 77 u/l értéket mutatott.Tovább nem...
Vérvétel- magas GOT, GPT érték.
Kedves Doktornő, A legutóbbi (idén szeptember) vérvétel alapján a GOT értékem 41 U/l, a GPT 88 U/l volt. Az azt megelőző vérvételnél (idén...
Miért pozitív, mi lehet a diagnózis?