Magas GPT és GOT

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Rendszeresen, fél évente szoktam járni vérvételre és hematológushoz. Minden érték normális volt 1 évvel ezelőttig, amikoris elkeztem szedni tömegnovelő szereket az edzéseimhez, mivel elotte azok eredmemytelenek voltak. Hónapokig szedtem majd kezdtem rosszul érezni magam, ezért elmentem ismét kontroll vizsgálatra amin kiderult hogy a GPT-m 275 és a GOT-m 95 volt. Hepatitiszes vizsgalatokon átestem, kiderült hogy nem az a probléma forrása. Késöbb sem találtak semmit, ezért azt mondták áljak le a tömegnövelővel és így is tettem. 3 hónapon belul visszaáltak az értékek a normálisra. Idén januárban megint elkezdtem edzeni, de most mindent termeszetes uton pótoltam a szervezetemben, tömegnövelő ezdéstervet folytattam, vagyis napi 170-200g fehérjét fogyasztottam. Megdöbbenésemre megint kedztem rosszul lenni es az újabb vérvétel is bizonyítottan mutatta, hogy a GPT 130 és a GOT 56 ra emelkedett. Tehát megint abba kellett hagynom az edzést. A kérdésem arra vonatkozik, hogy mi lehet az ami ezt váltja ki a szervezetemből? Kihez fordulhatok segítségért? Vannak e olyan vizsgálatok amik rávilágíthatnak a probléma forrására? Lehet hogy a fehérje miatt van? Válaszát előre is köszönöm és elnézést a hosszú kifejtésért.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza GOT, GPT témában

Tisztelt Kérdező!

Nem tudom, milyen betegség miatt jár hematológushoz, valamint azt sem, hogy a fehérje fogyasztás milyen formában történik. (természetes húsok vagy étrendkiegészítő formájában) GOT, GPT emelkedésnek számos oka lehet, köztük az edzés, az izomszétesés is (amelynek specifikus jelzője a CK emelkedés) . (anabolikus steroidok is okoznak májenzim emelkedést, remélem Önnél nem erről van szó) Azt, hogy Önnél mi az oka a májenzim eltérésnek, csak vizsgálatokkal lehet megállapítani, keresse fel orvosát!

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2015. május 01., 14:12; Megválaszolva: 2015. május 05., 20:49
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mennyire súlyos?
Üdvözlöm. A testvérem aug-i vérképe nem jó szerintünk de a háziorvos sehova nem küldi tovább.Ennek már 3 hónapja.Gyakran érzi magát fáradtnak...
puffadásos panaszok, és GOT GPT...
T. Doktor Nő/Doktor Úr, Évek óta puffadok étkezések után..Sokáig nem foglalkoztam vele, is gondoltam hogy esetleg betegség is állhat...
Labor eredmény
Szép napot! A fiam munkaalkalmassági vizsgálatán a vérvétel labor eredménye, magas GOT 36u/l ill. magas GPT 77 u/l értéket mutatott.Tovább nem...
Vérvétel- magas GOT, GPT érték.
Kedves Doktornő, A legutóbbi (idén szeptember) vérvétel alapján a GOT értékem 41 U/l, a GPT 88 U/l volt. Az azt megelőző vérvételnél (idén...
Laktulóz hidrogén kilégzési teszt