• Izomszakadás-húzódás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt cím! Kb.4-5 éve bajlódok a vádlimmal.Akkor mindenféle előzmény nélkül futás közben belenyilalt a vádlimba a fájdalom.Most már ez minden évben egyszer előjön,pedig folyamatosan sportolok,télen-nyáron.Az interneten olvasottak alapján szerintem húzódásom-részleges szakadásom van.Orvosnál még nem jártam vele,mindig meggyógyult kb.egy hónap alatt úgy,hogy leálltam a futással-focival.Mindig melegítek,futás-foci után pedig nyújtok+a betonon való futás kompenzálásaként úszok is+Ca és Mg pezsgőtablettát is szedek a terhelés miatt. A kérdésem,hogy mit lehetne még tenni,hogy ne jöjjön elő máskor ez a sérülés?Vagy ki fog jönni időközönként az összeforrt izom elszakadása,bármit is teszek? Érdekes módon,ha egy lépcsőn a lábfejemet óvatosan visszafelé feszítem,akkor mintha javulna.Lehet,hogy valami görcsöt nyújtogatok ilyenkor+javítom a vádli vérellátását?Ez nem káros? Használok házi TENSE készüléket.Van értelme? Fáslizzam? Amíg gyógyulgat,az úszás és bicajozás mehet? Szauna és termálvíz használ? Köszönettel, vízitúrás

        Dr. Bogdán Aurél válasza a sérülés témában

        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Elképzelhető mind az izom rendszeres húzódása, mind a részleges és visszatérő szakadása. Ennek eldöntése céljából érdemes lenne ultrahangos vizsgálatot végezni, mert a pontos diagnózis mellett megfelelő terápiát is fel lehetne állítani és így megszabadulhatna 5 éves problémájától. Akár húzódás, akár szakadás okozza a problémát, mindenképpen a pihenés a legfontosabb terápia, de ez eleinte az ágynyugalmat és terhelési tilalmat jelenti. Majd fokozatosan el lehet kezdeni terhelni, először csak tornáztatni, majd kerékpározni és úszni, végül a teljes terheléssel történő járás is következhet. Ezt általában a 4. hét végén tanácsos megkezdeni. A szauna és a termál víz a friss sérülés után nem előnyös.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 13., 13:25; Megválaszolva: 2011. január 16., 18:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés