• CT eredményem milyen tüdőbetegséget mutathat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A CT leletemen a következő eredmény olvasható.Az ábrázolódott alsó mellkasi szeletekben foltos tejüvegszerű homály és néhány köteg látszik. Calc.ren.l.d. Art.scler. min. grad. Spondylosis min. grad. Chr. tüdőbetegség gyanúja. Szeretném megtudni,hogy milyen betegséget mutat ki a CT.Köszönettel: Fazekasné

        WEBBeteg szakértő válasza a ct lelet témában

        Tisztelt Kérdező ! A tejüvegszerű homály egy radiológiai fogalom, mely azt jelenti, hogy azon a területen a tüdőszövetben a CT sugár elnyelődése csak kissé csökkent, így a tüdő szerkezetében az erek úgy, homályosabban (mintha tejüvegen keresztül néznénk), de elkülöníthetők. Az eltérés alapja a tüdőhólyagocskák levegőtartalmának részleges csökkenése vagy a faluk megvastagodása. Számos állapot vezethet ehhez, leggyakoribb ezek közül a tüdő gyulladásos folyamatai, pl vírusos tüdőgyulladások, de különböző eredetű krónikus gyulladásos folyamatokban is gyakori. A látott kötegek valószínűleg régi lezajlott gyulladások maradványai, ezek együtt inkább krónikus gyulladásos folyamatra utalnak. Ezt emelte ki a leletező orvos is a véleményben. A többi megnevezett kórképek: jobb oldali vesekő, enyhe mértékű érelmeszesedés és a csigolyákon szintén enyhe fokú degeneratív, "kopásos" eltérések. A tüdőben leírt eltérések jelentősége a tünetektől, egyéb leletektől is függ. Háziorvosától, szükség esetén tüdőgyógyásztól kérhet tanácsot ezekkel kapcsolatban.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 31., 14:03; Megválaszolva: 2011. június 02., 20:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés