Érdemes-e további kivázsgálás?

Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni. Az elmúlt hónapokban nagyon erős hasi görcseim voltak, sokszor az ájulás határán voltam. Puffadás, szelesedés, gyakori székletürítés jellemző még. Valamint fáradékonyság, hajhullás, romló fogak, menstruációs problémák, néha zsírfényű széklet, afták a szájban, teltségérzés, hányinger. Has térfogatának növekedése néha.Elvégeztettem önszántamból egy intolerancia tesztet, aminek az eredménye Zab, búza, kukorica, durum, glutén, egyhén pozitív. tehéntej, tojás élesztő, pozitív. genetikai Laktóz: 1 allél T 2 allél c fenotípus : laktóztoleráns. Ezt követően, a debreceni klinikán hasi ultrahangot végeztek, ami negatív. Laborvizsgálat eredménye: EndoIG negatív. TRANSZ 4,5, TRANSZG 2,2 Allergia vizsgálat negatív. Ami eltért: MCV: 79,7; MCH: 26,8, CRP 5.8, TRFS 8,48 A klinika szerint mindent kivizsgáltak amit lehetett. Az intolerancia vizsgálattal pedig szerintük nem kell foglalkozni. Tüneteim továbbra is fenállnak. Ismert Pajzsmirigy betegségem (Hashimoto) van és inzulinrezisztencia. Ön szerint érdemes -e további vizsgálatokat kérnem, mint pl. H2 kilégzés teszt, vagy törődjek bele, vagy esetleg fogjam a meglévő betegségeimre ezeket a tüneteket, de ezek nem voltak eddig jellemzőek. Úgy gondolom ettől még lehetek akár laktózérzékeny is és nem cöliákiás lisztérzékeny is, hiszen a tüneteim teljes mértékben erre utalnak. Tanácstalan vagyok, hogy folytassam- e a kivizsgálást. Családomban van egyébként cöliákiás. Köszönöm megtisztelő válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza haspuffadás témában

Másodlagos laktózérzékenység lehet, de ez esetben is az okot kell jezelni. A nem cöliákiás lisztérzékenység un. "puha" diagnózis, konkrét diagnosztikai kritériumai nincsenek, a gluténmentes diéta megpróbálható, ez mindenki számára könnyebben emészthető, illetve általában alacsonyabb kalóriabevitellel jár. Amit érdemes lehet még vizsgálni: széklet pancreas elasztáz szint (hasnyálmirigy-működési elégtelenség) illetve H2 kilégzési teszt laktulózzal (vékonybél bakteriális kontamináció) .

Kérdés: 2020. július 30., 20:32; Megválaszolva: 2020. július 31., 10:39
Kérdések és válaszok: Egyéb
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?
Covid oltás után alkohol?
Hasi fájdalom
Éjszakai izzadás