• Hasnyálmirigyrák vagy bagatel?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr! Ismételten Önhöz fordulok segítségért. Édesanyámmal kapcsoltban kérdeztem már Öntől, mindig kielégítően válaszolt, ezért bátorkodom Önnek írni ismételten. A problémája kb 5-6 hónappal ezelőtt kezdődött, nagyon erős, görcsös hasfájással, melyet széklet kísért, ami igen bűzös volt. A székelés után a fájdalom elmúlt. Ez azóta 2-3 alkalommal megismétlődött. Néha előszokott fordulni igen bűzös széklet, nagy ritkán egy egy hasmenés, pontosabban csak lágyabb széklet. Diagnosztizált refluxa van, igen gyakran van sok gyomorsava, amit érez is néha a torkában. ( 3-4 éve szed pantoprazolt 1x 40 mg) Szegycsont körüli fájdalma van, ami a 2 borda alá is kisugárzik, és a hátába is, jobb oldalon amúgy is szokott fájni neki a lapockája alatti rész ( 4-5 hónapja legalább) 1.5-2 hetente van neki éjszaka is felébresztő fájdalma, ami a gyomorszájánál indul. Salvus víz ivás hatására a fájdalom szinte rögtön elmúlik. Elő-elő fordul, hogy ha csak néhány kortyot iszik, akkor éjszaka még egyszer megismétlődik a fájdalom. 3 éve volt egy akut hasnyálmirigy gyulladása, amit vélhetően egy epekő okozott ( nem tudom, hogy működik a dolog, de utána eltávolították az epehólyagját). Az elvileg maradéktalanul elmúlt 2 napi bentfekvás után. Gyomorműtétje is volt ( ezzel kapcsoltban írtam annó Doktor Úrnak, illetve a megismételt biopszia miatt, amit Ön rendben is talált) Bár nem minden tünet, de van ami akár passzolhat is a hasnyálmirigyrákra.Illetve interneten keresgetve, találtam az információkat. Más területen nem fáj a gyomra, alhasa, se köldöknél, se lentebb-fentebb csak a gyomorszájnál, bordáknál, hátba sugározva. Derékfájással évek óta küzd ( keresztcsontnál). Bár gondolom oda nem sugárzik ki a hasnyálmirigy?! Áprilisban készült hasi Uh és vérkép gyakorlatilag negatív. A héten elvittem egy magánrendelőbe Uh-ra, annak leletét csatolom képként. Bár azt olvastam, hogy nem mindent mutat ki az Uh a hasnyálmirigyben. Sárgaság nincs. Bőrviszketés nincs. ( száraz bőrű, nem viszket jobban mint máskor) Hányás, hányinger nincs. Széklet a leírtak alapján, de 90% ban teljesen jó, 1x volt kissé nehezebben lehúzható, de nem látta sem szürkének, se folyósnak, se kenőcsösnek, se véresnek. Fogyás nincs, a súlyát évek óta tartja. ( kis felesleggel rendelkezik hastájon) Fáradság, gyengeség nincs. Kérem a leírtak alapján véleményezze nekem, hogy valóban csak sima túlzott mértékű gyomorsavról beszélünk, esetlegesen korral járó fájdalmakkal, vagy van aggódni való a leírtak alapján? Kissé aggódó tipus vagyok, előfordul, hogy félreértelmezem a jeleket. Szeptember végén kell menni gasztroenterológiára kontrollra a gyomorműtét miatt ( gyomortükrözés). Esetleg ráér ez addig? Várom mielőbbi, megnyugtató válaszát. köszönöm

        Dr. Plósz János válasza a gyomorfájdalom témában

        A vizsgálat ráér addig, a tünetek nem utalnak hasnyálmirigy-folyamatra (ennek kizárására esetleg egy hasi CT elvégezhető). Érdemes lehet a pantoprazolt lecserélni vagy a dózist emelni, vagy estére még 40mg famotidinnel kiegészíteni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. augusztus 04., 10:13; Megválaszolva: 2019. augusztus 05., 07:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: