Üzemorvosi vizsgálat

Kedves Jogi szakértő! A mai napon üzemorvosi vizsgálaton vettem részt az új munkahelyemen és megdöbbentőnek érzem az ott tapasztaltakat. Az Önök véleményére lennék kíváncsi, hogy jogos volt-e ez a módszer. (Kereskedelmi asszisztensként, számítógép előtt dolgozom) A vizsgálat egy adatlap kitöltésével kezdődött (adatok, korábbi betegségek, stb.) , majd vérnyomás-méréssel, szív-és tüdőhang vizsgálattal folytatódott. Ezután csukott szemmel kellett a kezeimet magam előtt egyenesen felemelve tartani, majd forgatni, majd az orromat csukott szemmel, egy ujjal megérinteni, majd megszorítani a doktor kezét. Ezután lehajolni, lábfejet megfogni. Ezután döbbentem meg, megkérdezte a doktor, hogy vannak-e visszereim. Miután mondtam, hogy egy kissé vannak, de nincs panaszom, azt mondta mutassam meg, vegyem le a nadrágomat. Nos ekkor nagyon megalázónak éreztem a vizsgálatot, és úgy gondolom, hogy ennek semmi köze az ülőmunkához. Hangot is adtam a véleményemnek, de a doktor azt mondta ez része a vizsgálatnak. A többieket nem kérdeztem, hogy volt-e visszér vizsgálat és ehhez kapcsolódó nadrág levétel. Mindez csak 1 percig tartott, mégis nagyon rosszul érzem magam, mert ilyet még nem tapasztaltam üzemorvosi vizsgálaton. Utólag úgy gondolom nem kellett volna megtenni, mert számomra ez már túllő egy egyszerű-alap vizsgálaton. Kérem, mondja meg szakmai véleményét a vizsgálatokat illetően, főleg a visszérrel kapcsolatban. Alapjában véve milyen vizsgálatokat kell ilyenkor elvégezni? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: K. Zora

Dr. Árki Ildikó válasza orvosi vizsgálat témában

Tisztelt K. Zora!

Egyrészt, az általános fizikális vizsgálathoz az alsó végtagok visszerességének vizsgálata is hozzá tartozik. Másrészt, az ülő munka hajlamosít a visszerességre, illetve rontja azt. A kolléga gondosságára utal az alsó végtagok visszerességének megtekintése. Önnek lehetősége van arra, hogy ne egyezzen bele vizsgálatba, ebben az esetben ezt az orvosi dokumentációban rögzítik. A leírt esetben ráutaló magatartásával (nadrág levétel) beleegyezett a megtekintéssel járó vizsgálatba.

Tisztelettel: dr. Árki Ildikó jogi szakokleveles orvos

Kérdés: 2014. január 17., 21:13; Megválaszolva: 2014. január 19., 17:13
Kérdések és válaszok: Egészségügy
Magas vérsüllyedés és triglicerid...
T. Doktor Úr/Nő, az alábbi lett a legutóbbi vérvételem eredménye: Kreatinin 89.1 umol/l 49,0-90,0 eGFR számított - nő, magas 73 ml/perc/ 0...
Vérvételi eredmény
Tisztelt Cím! A vérvételi eredményemről szeretnék véleményt kérni. A CRP értékem korábban sosem volt magas, a többi értékem már tavaly...
Lehet koszveny és kialakulhat 26...
Jó Napot Kívánok! 26 éves vagyok, férfi és mostanában szoktak lenni ízületi fájdalmaim nagyjából 2 napja mind a két térdem rendszeresen de néha...
Mellkasi fájdalom
Tisztel Doktornő/Úr! Kb 3 hónapja jelentkezett először a fájdalom a mellkasomban. Kissé balra orientálódik a szívem környékére. Nem köthető sem...
Nehéz légzés
Jónapot! 21 éves 2 gyermekes anyuka vagyok 2 hete kb azt vettem észre a szívem erősen kalapál nehezen veszek levegőt néha hol az orromon nem tudom...