Bipoláris depresszió kezelése

Kedves Doktornő, Bipoláris zavarral kezelnek jelenleg. A nagyon mély depresszió jellemző az állapotomra (néha voltam hipomán, illetve még kevert) . A jól beállított gyógyszerem: Aurorix (600) , lítium (1000) és kventiax (300) volt. A kventiaxot le kellett állítani egy durva mellékhatás miatt és ezzel egyidőben nagyon depressziós lettem. A jelenlegi orvosom azt gondolja, hogy csak lítiummal és antidepreszánssal jól lehetek (új orvosom) . Én közben egyre rosszabbul vagyok, míg éppen várunk a vérvétel tesztre és telik az idő. Tényleg ennyire masszív depressziót lítiummal is lehetséges néhány betegnél beállítani? Nincs pszichiátriai végzettségem, de annyira ijesztő, hogy csak ennyit tervezne. Egyébként sosem volt pszichotikus állapotom, tényleg az erős depresszió és a hipománia csak a megjelenő bipoláris tünetem. Ha Ön szerint is elég érdekes, akkor kérem ezt ossza meg. Ha viszont ezt szokták alkalmazni, akkor nem ijedek meg ennyire ettől. Bár inkább a felesleges időhúzás, depresszió mélyülése ijeszt meg. Attól félek, hogy mivel ez napról napra egyre rosszabb kórházba kerülök. Ilyenkor nincs túl sok időm egy depresszív állapotnál, hogy ne csússzak le arra a szintre, hogy a halálvágy már késztetésekbe csússzon át. Szóval, ha "hülyeséget" csinál, akkor inkább most váltok vagy keresek egy specialistát (bár elvileg ő is jó, de ez relatív) . Mindezek mellett még arra lennék kíváncsi, hogy bipoláris depresszióra mi a legjobb terápiás módszer? Nagyon jól akarok lenni. Előre is köszönöm a segítséget!

Dr. Pálvölgyi Rita válasza bipoláris hangulatzavar kezelése témában

Tisztelt Kérdező,

Előre szeretném bocsájtani, hogy általános érvényű szabályokat nehéz megfogalmazni, mert ki-ki másként reagál a gyógyszerekre, más kombináció válik be.

Azt tudom mondani, hogy a bipoláris depresszió kezelésének a lithium és - a jól kiválasztott - antidepresszáns megfelelő módszere. a neuroleptikumokat, - mint a Kventiax is - inkább a felhangolt állapotok kezelésére, illetve kevert tünetek esetén szoktuk adni.

Természetesen nagyon hasznos volna, ha ezeket a kérdéseket fel tudná tenni az új kezelőorvosának is. Ha látná az ő koncepcióját, az fokozhatná a bizalmát iránta.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2022. június 28., 21:02; Megválaszolva: 2022. június 29., 21:18
Kérdések és válaszok: Depresszió
Dulsevia abbahagyàsa
Kedves Dr. Pálvölgyi Rita! 1,5 ève lett egy depressziós betegsègem ami mára úgy èrzem megszűnt. Azóta szedem a dulsevia 30 mg os gyógyszert heti...
Depresszió alapon , öngyilkossági...
Régóta kezeletlen depresszióval élt, a férje halála után akaratlan sírás "rohamok" miatt kapott gyógyszert. Állapota idolegesen javult, majd egy...
Antidepresszáns csere?
Tisztelt Doktornő! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy már nagyon régóta szenvedek pánikbetegséggel pontosan 9 éve, Szedtem a Scippát 10 mg-ot...
Lamolep indokolatlan szedése
Tisztelt Doktornő! Közel egy éve saját megfontolásból mentem el pszichiátriára kivizsgáltatni magam, mivel tartottam tőle, hogy a viselkedéssel...
Tudat alatti depresszió
Üdvözlöm. 44 éves nő vagyok. Egészen kislány korom óta szorongó alkat vagyok. Majd az érettségi után ki is robbant belőlem pánik formájában. De...