• Nem normalizálódó vércukor-értékek, folyamatos fogyás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Egy éve diagnosztizáltak cukorbetegséggel (a testsúly-vesztés és a túlzott folyadék fogyasztás jelezte), 24- és 33 mmol/L értékeket mértünk. Ennek megfelelően inzulin terápiában részesültem (Insuman Rapid és Bazal, plusz Merckformin XR 500 2*), ami egy hónap után normális értékeket eredményezett. Mivel a bevitt inzulint minimálisra csökkentettem (4-4-4 Rapid és 8 Bazal), az orvosom javaslatára gyógyszerre váltottam 3 hónap elteltével (HgbA1c: 6,2), 2*1 Galvus (50mg) plusz továbbra is a Merckforin. Ez a kombináció egy hónap után emelkedő értékekhez vezetett, így három hónap után ismét váltás, ezúttal Suliqua extra hatású inzulinra. Szintén három hónapig használtam ezt a Merckformin mellett, de az értékeim ugráltak a tartott diéta ellenére is. Így egy hónapja ismét váltás, azonban most az eredeti felállásra (Insuman). Most ismét azt tapasztalom, amit az első 1-3 hónapban, miszerint el kellett kezdenem mind a gyors, mind pedig a bázis inzulinom csökkentését, mert egyre többször és egyre közelebb kerülök a hypo-állapotához. A kórtörténetem dióhéjban ennyi, sajnos vizsgálatokról nem tudok beszámolni, mivel az első orvosom sem antitest-vizsgálatot, sem C-peptid-et nem írt ki, most pedig hirtelen váltottunk a négyszeri inzulin beadásra, így a mostani orvosom azt mondta, egy C-peptid vizsgálat feltehetőleg nem mutatna pontos eredményt. A dietetikus az alkatomra való tekintettel egy magas (270gr-os) ch bevitelre adott javaslatot (jelenleg kb 60 kg a testsúlyom), ezt az eltelt egy évben 100%-osan betartom, viszont tovább csökken a súlyom, ami már abban is megnyilvánul, hogy a ruhaméretem egy számmal kisebb lett (M-es volt, ami felsőket tekintve már S-es, szóval nem túl előnyös, főleg egy férfinak). El is érkeztem a kérdéseimhez: A fent leírtak figyelembe vételével egyet lehet érteni az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisával? Ön milyen kezelési módot, illetve milyen vizsgálatokat javasolna (amit az orvosom elé tudnék tárni). Illetve a diétámat mivel tudnám kiegészíteni, ami nem befolyásolná nagy mértékben a vércukorszintem, mégis segítene megállítani,vagy enyhe hízásba átfordítani a fogyásomat. Bár igyekszem rendszeresen sportolni, edzeni, mégis gyakran nincs hozzá energiám, így emiatt is fontos lenne plusz energiát bevinnem. Válaszát előre is köszönöm: Vincze Gábor

        Dr. Tänczer Tímea válasza a fogyás, 1-es típusú cukorbetegség témában

        Kedves Vincze Gábor! A leírás alapján valószínűsíthető az 1-es típusú diabétesz, de megerősítéshez valóban szükséges az ön által leírt vizsgálatok. Antitestek mérése is szükséges lehet, ez megerősíti a diagnózist, de kizárni egyértelműen a negatív eredmény nem zárja ki. Érdemes egy C peptid és egy vércukor pár meghatározása, ez független a külső inzulintól. Ha az inzulin adása, és már 10 alatti vércukor értékek mellett sem áll meg a fogyás, akkor egyéb betegségek (endokrin betegségek, cöliákia, és a daganatos betegségek is kizárandóak). A magas CH bevitellel nem értek egyet, ezt sportolás mellett is 200-220g körül maximálnám. 3 hónap után van lehetőség a saját inzulin működéséhez hasonlóbb inzulinokra áttérésre is. Üdvözlettel: Tänczer Tímea


        Kérdés: 2019. december 07., 19:08; Megválaszolva: 2019. december 09., 17:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: