Gyantázás.. Szőrtüszőgyulladások?

Üdvözlöm!

20 éves srác vagyok és két napja próbálkoztam először a gyantázással. Itthon csináltuk barátnőmmel a mellkasomon és a hasamon. Ő már csinált ilyet így rábíztam magam. Nagyon fájt a tépés ami elvileg normális. Nem hiszem, hogy túl meleg lett volna a gyanta mert arra nem volt panaszom és a bőrömet se húzta le a csík.

Panaszaim:

1. Egy helyen belilult a bőröm. Ettől nem tartok. Szerintem csak idő kérdése és elmúlik. Olyan, mint amikor az ember megüti magát. Utána olvastam az interneten, hogy ez általában azért alakul ki mert a gyantázó túl nagy felületet gyantáz egyszerre vagy rossz irányba rántja le a csíkot vagy kevés a gyanta vagy tapasztalatlan.., de nem is ez a lényeg...

2. Ahol gyengébb szőrszállak voltak vagy csak pihék vagyis a testem kb. 10% -a ott szép selymes a bőr, egy pár piros pöttyöt látok, ami elvileg pár nap és elmúlik. Ez se izgat. A nagy probléma csak most jön:

3. A mellkasom és a mellkasom alatti rész (középen) ahol erősebb és több volt a szőrszáll valamint gyengébb a bőröm nagyon sok (rengeteg) kis fehér/sárga pattanás jelent meg. Nem biztos, hogy pattanás, de én annak nevezném. Ilyet már tapasztaltam borotválkozás után is az arcomon, de csak 1-2 -t maximum. Tényleg nagyon sokról van szó. Több száz is lehet. Ha csak 1-2 darab lenne nem ijednék meg mert láttam már ilyet az arcomon borotválkozás után. A kis sárga/fehér pattanásokat vöröses folt veszi körül.

Ami volt gyantázás előtt:

Fürdés majd szárazra törölt bőr.

Ami volt gyantázás után:

Fürdés. Óvatosan bántam a törölközővel. Baba olajjal eltávolítottam a gyantát és testápolóval bekentem kb. 3-szor gyantázás után. Nagyon viszketett. Piros volt a bőröm és körülbelül ennyi. Ekkor még nem ijedtem meg mert elvileg ez is normális. Másnap felébredtem és tapasztaltam a sok pattanást, ami megijesztett. Barátnőm elment ügyeletre a tudtom nélkül és elmesélte az ügyeletes orvosnak, hogy mi történt és kaptam rá egy Panthenol spray -t és egy krémet. A doktorúr szerint vagy allergiás vagyok a gyantára vagy túl forró volt a gyanta. Én az utóbbit kizárnám, bár nem tudom mi számít forrónak mert első gyantázásom volt.

Patronos (zöldes színű) gyanta volt. A márkanevét nem reklámoznám, de ismert márkáról van szó és a többi gyantához képest drágább is volt. A használati utasítást elolvastuk és aszerint csináltunk mindent. Nem dobtam el a maradék gyantát ha esetleg orvoshoz kellene fordulni, hogy megtudjam mutatni.

Azt szeretném megtudni, hogy mi ez vagy mi lehet ez, miért alakulhatott ki, el fog-e múlni vagy bőrgyógyászhoz forduljak? Több lányt is megkérdeztem és az első gyantázásnál tapasztaltak ilyeneket. Állításuk szerint szenvedtek ők is ezzel pár napot. Kevesebb szőrszáll miatt, kevesebb pattanásuk volt. Fájni nem fáj és nem viszket, de ha hozzáérek vagy a póló hozzáér, akkor az kellemetlen érzés. Fájdalomnak nem nevezném. Lázam még nem volt.

Rengeteget olvastam az interneten és ha minden igaz akkor ez szőrtüszőgyulladás és szinte az összes szőrtüsző begyulladt a gyantázott testrészen.

Ha tudom, hogy ilyen kialakulhat nem fordultam volna kozmetikushoz a barátnőm helyett.. Sehova se fordultam volna. Maradt volna a szőr a helyén.:)

A "pattanásokat" nem nyomkodom ki mert nem szeretném, hogy elfertőződjön, de akkor mit csináljak velük? Mindenképp valami itthoni megoldást szeretnék és nagyon remélem, hogy nincs szükség sebészeti beavatkozásra.

Mit csináljak és mit ne csináljak? Fürdés naponta egyszer vagy többször vagy egyszer se? Panthenol spray naponta hányszor vagy egyszer se? Az allergiára kapott krémet használjam? Még mit használhatok a gyógyulás érdekében? Az orvos szerint ártani nem árthat csak használhat ha allergia miatt van a sok pattanás. Póló alatt befáslizzam vagy hagyjam így mert végülis elviselhető a póló. Gyógyulásra számíthatok ezekkel a feltételekkel, amiket leírtam ha igen akkor körülbelül, mennyi idő? Kérem, hogy nagyon részletes választ írjon mert szeretnék egy internetes naplót indítani, hogy ha valaki így járna, mint én akkor tudja, hogy mit csináljon és mit ne. Milyen betegség ez pontosan? Szőrtüszőgyulladások? Furunkulus? Karbunkulus?

Nagyon szépen köszönöm előre is a választ.

Dr. Csuth Ágnes válasza szőrtüszőgyulladás témában

Kedves Kérdező! Valóban szőrtüszőgyulladásra utalnak a leírtak. A Panthenol csökkenti a gyulladást, az mehet tovább, de allergia ellenes kezelés nem javasolt. A gyulladt szőrtüszőket ecsetelje Betadinnal, minden nap antibakteriális Lubex zselével tusoljon. Kötés csak akkor javasolt, ha mélyre terjed a folyamat, de ez esetben mindenképp személyesen is forduljon orvoshoz.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
Megválaszolva: 2010. május 18.

Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek

Mitől lehet?
Lábamon a szőrzet ritka, és úgy tűnik, mintha a szőrtüszők be lennének gyulladva. Nem új keletű a probléma, csak eddig nem foglalkoztam vele. Nem fáj, nem...
Seb a női nemi szerven
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 3 hete epilálás után kialakult egy vöröses seb a bikivonalon, bal oldalon, közép tályt. Először olyan volt, mintha egy kis lyuk...
Begyulladt szőrtüsző?
Kb. 2 hónapja begyulladt egy szőrtüszőm a bikinivonalon szőrtelenítés után. Próbáltam kinyomni, de nem sikerült, 1 hét alatt folyamatosan nőtt, és nagyon...
Pattanás genitálián
Először szőrtelenítést követően jelent meg a nagyajkakon pattanás szerű elváltozás (feltehetően szőrtüsző gyulladás), majd a hüvelybemenet/gát határán,...
Arcszőrzet-gyulladás
Üdvözlöm! A problémám, hogy igen erős, sűrű arcszőrzettel rendelkezem. Az állam környékén olyan vastagon nőnek a szőrszálak (egy szőrtüszőből sok vékony...
Mi okozza az állandó...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A lábszáramon levő állandó, múlni nem akaró szőrtüszőgyulladás problémámmal fordultam már Önhöz. Sokat segítene ha megtudnám, mi...