körömágygyulladás

Tisztelt Doktornő! 4 éves gyermekemnek kb 3 hónapja körömággyulladás alakult ki az egyik nagylábujján. (ezt megelőzően, kb 1, 5 hónappal korábban - papucs okozta allergia miatt - lassan gyúgyuló sebet kezeltünk orvosi rendelvény szerint Pymafucorttal ugyanezen nagyujjának talpi részén) . Körömággyulladásával kb. a megjelenése után 1, 5-2 héttel vittük orvoshoz (először azt hittük az allergia tért vissza, és pymafucorttal kentük, majd amikor láttuk hogy a növő új köröm is beteg lesz, bőrgyógyászhoz fordultunk) Orvosi utasítás szerint 3 hétig kezeltük Gentamicin-Wagner 1 mg/g kenőccsel a körömágygyulladást: éjszakára dunsztkötésként, ezen kívül reggel bekenve. 3 hét elteltével a kontrollon a doktornő megállapította, hohy elmúlt a gyulladás, és kb 2-3 hét múlva már egészséges köröm fog nőni. Ekkorra már nagy területen hullámos, repedetzett volt a körme. Most, másfél hónap elteltével sem nő egészséges köröm, az egész körme, hullámos, repedezett, a körömágynál néha vékony fehér bőrcsík válik le, de nem kifejezetten piros, nem néz ki gyulladtnak. Ma visszavittem kontrollra, látván, hogy nem javul. A doktornő azt mondta, hogy valószínűleg nagyon mély volt a gyulladás, ezért soha nem is lesz már egészséges a körme, mindig ilyen marad. A gombás felüléfertőződés elkerülésére (úszni jár a gyermekem) Neolaque 50mg/ml lakkot irt, heti egyszeri bekenéssel. Elég nehéz ebbe így belenyugodni, ezért kérném ki az Ön tanácsát is. Mit lehetne tenni, a gomba elleni megelőző lakkozáson kívül, a köröm kezeléséért? Válaszát előre is köszönöm! Mariann

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bodnár Edina válasza Köröm témában

Sajnos körömágygyulladás esetén sérülhetnek a körmöt termelő sejtek, és ezért vastagabb vagy hullámos köröm képződik. Mivel maradandó károsodás történik, így a köröm állapotában sem várható jelentős változás.

Kérdés: 2014. december 08., 21:47; Megválaszolva: 2014. december 10., 18:58
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Idegentest a szervezetben
Rózsa hámlás
Kiütések a végtagjaimon
Vissza-visszatérő kiütés
Grover-kór