Augmentin mellékhatása?

Tisztelt Doktor Úr!

Sajnos, mivel tanárként nagyon sok emberrel találkozom és dolgozom, gyakran begyullad a mandulám, ill. tüszősen gyullad. Azért is gond ez nekem, mert ének tanárként ez hátráltat a munkámban. Persze a megfázásos időszakokban, de ez éppen elég.

Karácsony előtt ismét beteg lettem, az orvosom azt modta, hogy  nemcsak a torkom csúnya, hanem úgy hallja, hogy a tüdőm is gyulladásban lehet, de nem küldött röntgenre. Akkor Curam-ot írt fel, és az ACC200-ast ajánlotta. Mikor már majdnem beszedtem az utolsót is, csalánkiütésem lett. Elmentem hozzá, és felháborodva közölte, hogy biztosan ne a gyógyszer okozta, de hagyjam abba, és vegyek Lertizint (remélem jól írtam le a nevét) a gyógyszertárban, semmi mást nem írt fel, sőt meg sem vizsgált, pedig a torkom éppúgy be volt gyulladva és erősen köhögtem.

Azt is mondta, hogy felvezeti a kartonomra, hogy penicillin érzékeny vagyok.

Röviddel ez után, nagyon fájó borsó nagyságú "pattanásféle" jelent meg a nemi szervemen, közvetlenül a nagyajak belső részén, ami miután kifakadt, gennyes váladék ürült belőle. Ahogy elmúlt, újabb jött elő. Nem tudtam minek vélni, felkerestem egy nőgyógyászt, aki értetlenül állt az eset előtt, de írt fel antibiotikumot (Sumameded 3 szemest), valami fogamzásgátló tablettát (soha előtte nem szedtem semmi ilyet), hogy attól majd elmúlik ez a "Pattanás", és Tantum Rosa hüvelyöblítővel öblögessem. Hüvelykenetet vett, aminek az lett az eredménye, hogy kevés candida albicanst találtak.

 

Persze vissza kellett mennem a nőgyógyászhoz, csak az előírt időponban nem tudott mégsem fogadni, csak rá 3 napra. Viszont valószínűleg az antibiotikum miatt erősebb lett a fájó érzés a hüvelyben, elkezdődött a hüvelyi folyás, és legnagyobb szomorúságomra mégegy újjabb"pattanás " is előjött. Tehetetlenül álltam a dolog előtt, mit tegyek, ha nem fogad az orvos?

Felkerestem a bőrgyógyászt, aki nemi beteg gondozó is, és elmondtam neki a tortúrát, amin eddig átmentem, megmutattam a leletet. A  fogamzásgátlóra csak a fejét ingatta. Annyira gyulladt volt már az egész szeméremtest és minden, hogy szinte lila színű volt.

Felírt nekem két kenőcsöt, és Nizoral tablettát.

Két nap múlva vissza kellett mennem a nőgyógyászhoz, akinek nem volt szabad elmondanom, hogy a bőrgyógyásznál is voltam, mert nagyon sértődékeny és máskor nem fogadna.

Meglátta az újjabb "pattanást" és megpróbálta vizsgálat közben kinyomni. Azt hittem leugrok a kezelőasztalról. Azt mondta, csak a reakcióim miatt nem folytatta, majd kifakad, de nem tudja mi ez. Viszont beismerte, hogy az antibiotikum rátett egy lapáttal, most már erős gombásodás is van. Írt felhüvelykúpot és kenőcsöt. Nem ment azóta hozzá vissza, mert nincs nőgyógyászati panaszom, de attól rettegek, hogy megint lesz ilyen "pattanásfélém", mert megint érzékeny  a nemi szervem.

Kb. egy hete ismét begyulladt a torkom, s a háziorvosom Augmentin Duót írt fel. Mikor már csak két szem volt hátra, csalánkiütéseim lettek reggelre. Annyira megijedtem, nem tudtam mit csináljak. Gyorsan Calcium Sandozt vettem be rögön 2 szemet, és vártam, menk vagy ne menjek dolgozni.

Végül ementem, mert halványulni kezdett. Nem tudom, miért jöttek ezek elő, okozhatta, hogy ittam tejet végig a kúra alatt? A fehérje miatt lett volna?

Másnap a munkahelyemen megint előtört, ekkor már sokkal erősebben.

A dokim azt javasolta, hogy a bélflóra miatt ilyenkor élőflórás joghurtot fogyasszak. Hát közvetlenül a joghurt elfogyasztása után kezdődött. Az arcomon, a nyakamon, fülemen, a kezeimen, hasamon.egy idő után már szinte mindenhol.

Felhívtam az orvosomat, aki közölte, hogy neki már lejárt a munkaideje, de menjek a bőrgyógyászhoz. Az is "lerázott", hogy értekezlete lesz nemsokára, utána meg elutazik, menjek majd 3 óra múlva az ügyeletre. A háziorvosmnak mondtam, hogy már bevette 3 Calcium Sandozt erre annyit mondott, hogy abból bevehetek akár 5-öt is, nem lesz bajom tőle.

Este nem mentem az ügyeletre, mert a 6. Calciumra halványabb volt a kiütés.

Másnap reggel alig bírtam kinyitni a szememet, annyira be volt dagadva, vörös volt a szemhéjam, az ujjam a kétszeresére voltak dagadva, nem tudtam leszadni a gyűrűimet, amik addig lötyögtek az ujjaimon. Mozgatni alig bírtam őket. Kiütéseim voltak megint. Gondoltam elmegyek vissza, megmutatom ezeket. Vettem be megint calcium sandozt.

Nem örült a dokim, hogy lát, megnézte a kiütéseket, ingatta a fejét, hogy hát tényleg csúnya, elküldött vérvételre, de erősködött, hogy biztosan nem az Augmentin okozza, mert akkor rögtön az első szem után jelentkeztek volna a tünetek. Felírt egy gyógyszert: Aerius 5mg-ost, amit este kell bevenni. Meglátjuk, mit mutat a vérvétel, mert szerinte más okozhatja ezt, pl a vese.

Most már eltelt egy újabb nap, nem merek semmi szokásos ételt enni, mert akármit eszek, megint előjönnek a hólyagocskák. Persze semmi segítséget nem  kaptam a dokitól ezzel kapcsolatban sem.

Most párolt zödséget eszek, igaz, hogy nem rötön és nem annyi, mint eddig, de így is egyszer csak elkezdek viszketni, bepirosodik és csalánkiütésem lesz. Hamarabb elmúlik, mint az eddigiek, de mit ehetek, amitől nem jön elő?

Ráadásul már a szájpadlásomon is vannak hólygok, a torkom is újból fáj.

 

Mit tegyek?

Várom válaszát!

Tisztelette: Zsóka

Dr. Farkas Ágnes válasza nőgyógyászat témában

Kedves Zsóka! A szeméremtesten megjelenő panaszokat szinte biztos, hogy egyszerű szőrtüszőgyulladást, vagy a kicsiny mirigyek gyulladása okozza, akár egy helytelen borotválás is kiválthatja a kis "pattanások" megjelenését. Ilyenkor antibakteriális hatású krémet, vagy oldatot érdemes beszerezni, és kifejezetten az elváltozásokon használni, pl. ilyen a Betadine kenőcs, vagy oldat., Amire figyelni kell, hogy a hüvelybe ne kenje be, és nem szabad az egész szeméremtestet bekenni vele. Antibiotikumos kezelést követően a gombás fertőzés gyakori, gombaellenes hüvelykúppal lehet kezelni, pl. a Gynoxin a legújabb, vagy megelőzésre lehet ilyenkor Gynoflort, vagy Gynophilus Protexint alkalmazni. Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász Kedves Zsóka! A csalánkiütéseker ugyan kiválthatta az antibiotikum, de emellett még számos oka lehet, ami még szintén szóba jön, az maga a fertőzés, mely a mandulagyulladást okozta. Emellett lehet még az oka étel és egyéb ok is. Azt javaslom, hogy a jövőben penicillin-származékot ne szedjen a biztonság kedvéért, és ha a csalánkiütések nem múlnak, egy allergológiai szakrendelést keressen fel! Addig is diétázzon, és szedje az Aeriust rendszeresen, míg tünetes.  

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
Megválaszolva: 2010. március 01.

Kérdések és válaszok: Allergia

Mehszajseb fagyasztás utánin panaszok
Tisztelt doktor Úr! Október 2 an mehszajseb fagyasztasom volt október 20 an kellett volna megjojjon a menstruációm, de nem jött meg párom nincs terhes nem...
Loop-conisatio Eredmény értékelés
Tisztelt Doktorúr! Loop-conisatio Műtéten voltam, melynek a szövettani eredménye, lent látható. Ennek az értelmezésében kérném a segítségét. Előzményként HPV...
Nehéz döntés
Tisztelt Főorvos Úr! Elszórtan előforduló, kisebb vérzések miatt kerültem vizsgálatra és utána méhkaparást végeztek nálam. Szövettani eredmény: I. Polypus...
Nőgyógyászat
Ma voltam nőgyógyásznal és azt mondták, hogy petezsák nagysága 8, 41mm, de bal o.on 33×35mm vékony falú echomentes képlet! Ezt szeretném tudni, hogy mit jelent...
Loop konizáció
Tisztelt Doktor Úr! A héten terveznek nálam loop konizációt, a leleteim a következőek voltak: 2015., December - Cin II HSIL 2016. Február - Cin II HSIL, HPV...
Kinöves, csomó intim zónában
Kedves doktorúr/ doktornő! Néhány napja a hüvelyem végénél kívül, majdnem a gát részen, a kisajak végén, abból kinőve egy viszonylag puhább, a bőrömmel...