Koleszterin gyógyszerrel kapcsolatos

Tisztelt Cím! Évek óta szedek koleszterin csökkentő gyógyszert és évek óta szenvedek allergiában. Szemhéjam beödémásodik és apró viszkető kiütések keletkeznek a testemen. Többször voltam allergia vizsgálaton ahol nem tudták kimutatni az allergia okozóját. A háziorvos azt javasolta, a szemödéma miatt, hogy menjek szemészetre. A szemészeten rendszeres "vendég" vagyok az allergiám miatt. Viszont mivel már bebizonyosodott több gyógyszerrel szemben is/ Penicilin, Sumetrolim, Pyassan, Eryc, Leflokin, Boneact/ hogy allergiát vált ki nálam ezért kb.3 hete úgy döntöttem, hogy abbahagyom a háziorvos által felírt gyógyszer a"Rosuvastatin 10 mg" tabletta szedését. Azóta a szemödémám és a kiütéseim nem jelentkeztek. A napokban magánzóként voltam egy koleszterin szűrésen és az eredmény az összkoleszterin szintem: 5, 9 volt, amely kicsit magasnak tűnik, ezért vettem "Koleszterin Kontroll filmtablettát", melynek szedését napi 3x1 tabl. elkezdtem. Rendszeresen járok úszni /heti 3 alkalom/ és tornázni/heti 2 alkalom/. Az étkezésemre is figyelek. Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e a háziorvosomnak jelezni, hogy abbahagytam az általa felírt Rosuvastatin szedését, hogy újabb gyógyszerrel próbálkozzunk, /nem tudom, hogy mennyire veszélyesen magas ez az 5, 9 -es összkolesztrein szint értéke/ vagy a Koleszterin Kontroll tabletta 1-2 hónapig történő szedése után ha még magas lesz/mely az az érték ami magasnak számít/ az összkoleszterin szintem, esetleg akkor érdemes, hogy jelentkezzek a háziorvosnál. Tisztelettel és köszönettel várom válaszát! T Lászlóné

Dr. Árki Ildikó válasza gyógyszerallergia témában

Tisztelt Kérdező!

Nincs könnyű helyzetben ennyi, gyógyszer (főleg antibiotikum) allergiával sem Ön, sem az Önt kezelő orvos. A rosuvastatin allergia nagyon ritka, magam még nem találkoztam vele eddig. Úgy gondolom, helyes, ha értesíti a fejleményekről a háziorvosát és így valószínűleg felsorakoztatja gyógyszerallergiái közé a rosuvastatint is, és meg is tudják beszélni a következő laborkontroll idejét. Továbbra is kívánok egészséges életmódot és egy kicsit alacsonyabb koleszterin szintet.Üdvözlettel. dr. Árki Ildikó

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2013. április 29., 18:23 ;Megválaszolva: 2013. május 02., 19:04
Kérdések és válaszok: Allergia
Gyógyszerallergia
Gyógyszer allergia
Gyógyszerallergia kimutatása
Tisztelt Doktornő! Immun túlműködésem miatt az életem során egyre több allergia adódott. Szeretném fogászatban használatos érzéstelenítőkre...
gyógyszerallergia
Tisztelt Doktornő! Remélem tud nekem segíteni:) 2011-ben az egyik fogam nagyon begyulladt, gyökértörés volt. A gyulladás miatt sok antibiotikumot...
Algoflex M vagy Bioparox allergia
Tisztelt Dr. Hangonyi Csilla Asszony! Még tegnapelőtt este lettem figyelmes a combomon jelentkező piros foltokra, de akkor még nem gyanakodtam rá, hogy...