Médiatár - Cukorbetegség (diabétesz)

Cukorbeteg? Figyeljen a szívére is!

Cukorbeteg? Figyeljen a szívére is!

Magas vérnyomás, családi hajlam, magas koleszterinszint… Egy friss felmérés szerint a cukorbetegek közel felének fokozott hajlama van az olyan súlyos szív-érrendszeri események kialakulására, mint a szívinfarktus vagy a stroke, 15 százalékuk pedig már át is esett legalább egy ilyen rohamon.

A cukorbetegség típusai (Infografika)

A cukorbetegség típusai (Infografika)

Magyarországon minden 4. embert veszélyezteti a diabétesz. Naponta 2 cukorbeteg veszti el a látását, és 7 amputációt végeznek a betegség következtében.

Diabéteszes sebek ellátása

Diabéteszes sebek ellátása

Cukorbetegség során a test nem tudja felhasználni a glükózt, vagy a cukrot úgy, ahogy kellene, ami számos komplikációt okozhat - többek között nehezítheti a sebek gyógyulását is.

Édes élet cukorbetegeknek is

Édes élet cukorbetegeknek is

A cukorbetegségben szenvedők száma sajnos egyre növekvő tendenciát mutat. Mégis kevesen vannak tisztában azzal, hogyan lehet komfortosan együtt élni a betegséggel. A különféle modern, ellenőrzött, energiamentes édesítőszerekkel lemondások nélkül édesíthető meg újra a beteg élete!

2-es típusú diabétesz

2-es típusú diabétesz

Éveken keresztül is fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálnák. Előfordulhat, hogy a cukorbetegséget a kezdetét követően 15-20 évvel fedezik csak fel, nem egyszer súlyos késői szövődményei révén, melyek a következők lehetnek: a baktériumok által okozott bőrfertőzések, melyek jellegzetesen a szőrtüszőkben alakulnak ki, és mélyre terjednek (furunkulusok).

1-es típusú diabétesz

1-es típusú diabétesz

Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyorsan, jellegzetes tünetek kíséretében jelentkezik, mégpedig annál gyorsabban, minél fiatalabb az egyén. Gyermekkorban napok-hetek, fiatal felnőttkorban hónapok alatt fejlődhetnek ki a klinikai tünetek.

Cukorbeteg diéta

Cukorbeteg diéta

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) határozzák meg.

Cukorbetegség infografika

Cukorbetegség infografika

A cukorbetegség vagy diabétesz olyan anyagcsere betegség, amelyben a szervezet a bevitt szénhidrátokat (cukrokat) csak részben vagy egyáltalán nem tudja hasznosítani.