Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésB10-vitamin (PABS, PABA)

Tipus: Vitamin

Alapvető tudnivalók
A B10-vitamin vagy para-amino-benzoesav a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. Közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, ezért ma már ténylegesen nem sorolják a vitaminok közé, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. A PABA így a jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.

Miben játszik szerepet?
A B10-vitamin szerepet játszik a vérképzésben, fontos a vas felszívódásához, elősegíti a folsav termelődését, illetve a gyomor- és bélrendszer működését. Megőrzi a bőr és a haj egészségét.

Hiánya esetén
A vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: vérszegénység, ekcéma, korán őszülő haj, gyomor- és bélrendszeri problémák (étvágytalanság és hasmenés).

Túladagolása
Nagy mennyiségben sem káros a fogyasztása, az arra érzékenyeknél külsőleg alkalmazva (kozmetikai szerekben) viszont allergiás tüneteket, bőrkiütéseket okozhat.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
A B10 vitamin napi szükséglete 1-3 mg, ennél nagyobb adagra van szükség rendszeres alkoholfogyasztás, hohányzás, erős stresz és egyes gyógyszerek (altatók, antibiotikumok) fogyasztása esetén. Felszívódásához szükséges az A-, a C- és a B12-vitaminok jelenléte is.

Milyen táplálékokban található meg?
A B10-vitamint élelmiszereink közül legnagyobb mennyiségben a gomba, a hántolatlan gabonafélék, a karalábé, a saláták, a sörélesztő és a tejtermékek tartalmazzák.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés