Mentás almakompót másképpen
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 1 csokor mentalevél
- 10 dkg cukor
- 1 darabka fahéj
- pár csepp citromlé
- 1 dkg zselatinpor
- az öntethez
- 5 dkg cukor
- 1 darabka fahéj
- néhány csepp citrom
Elkészítés:
A mentacsokrot 2 dl hideg vízben kezdjük főzni. Amint elkezd forrni, vegyük le és hagyjuk állni. A meghámozott, kimagozott almát vágjuk apró darabokra és a cukorral 4 dl vízben tegyük fel főni. A fahéjjal és pár csepp citromlével ízesítsük. Amikor az alma megfőtt, a fahéjat vegyük ki a vízből. Nem baj, ha a főzővíz elfőtt. Szórjuk bele a zselatinport és botmixerrel pépesítsük. Öntsünk hozzá a menta áztatóvizéből. Óvatosan, hogy ne legyen túl híg, mert a zselatin nem fogja meg! Folpackkal béleljünk ki egy őzgerincformát vagy kávéscsészéket és tegyük bele a kompótot. Akkor jó, ha a mixelés után sűrű, grízes az állaga. Merjük a formába és tegyük hűtőbe néhány órára. A menta maradék áztatóvizét pótoljuk 2-3 dl-re, a mentával, 5 dkg cukorral, a fahéjjal és néhány csepp citromlével forraljuk addig, míg a fele elpárolog. Szűrjük le és hagyjuk hűlni. Tálaláskor csepegtessük a kompótra.
Hasonló receptek
Házikenyér
Egyéb, Nehéz
Mogyorómentes, Tojásmentes, Magas vérnyomás, Cukormentes, Tejmentes, Laktózmentes
Körte csatni mazsolával és dióval
Egyéb, Közepes
Gluténmentes, Csontritkulás, Tojásmentes, Mogyorómentes
Vegyes ecetes savanyúság
Egyéb, Közepes
Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes