Gyümölcsrizs
Hozzávalók:
- 20 dkg kerek szemű rizs
- 1 evőkanál vaj/margarin
- 40 dkg vegyes gyümölcs (friss és befőtt vagy mélyhűtött vegyesen)
- 2 tasak gluténmentes vaníliás cukor
- 1 dl illatos likőr
- fél citrom héja
- 3 dl víz + 3 dl tej
- 15 dkg cukor
- 4 dl tejszín
Elkészítés:
A rizst hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük. A megmosott citrom sárga héjából burgonyahámozóval 2-3 vékony csíkot hasítunk. A tejet 3 dl vízzel, a cukorral, a citromhéjjal, a vajjal / margarinnal és 1 csipet sóval felforraljuk. Beleszórjuk a rizst és lassú tűzön, gyakran megkeverve puhára-sűrűre főzzük (20 perc), majd langyosra hűtjük. Közben a gyümölcsöket előkészítjük, feldaraboljuk, végül megöntözzük a likőrrel (amelyik barnulásra hajlamos, azt előbb beleforgatjuk citromlébe). Kemény habbá verünk 2 dl tejszínt a vaníliás cukorral. A rizshez adjuk előbb a maradék 2 dl folyékony tejszínt, aztán több részletben a tejszínhabot és lazán összekeverjük. Kisebb tálkákba vagy csinos kelyhekbe rétegesen lerakjuk a rizst és a gyümölcsöt ? a tetejére gyümölcs kerüljön ?, majd fóliával letakarjuk és jól behűtjük.
Hasonló receptek
Császármorzsa
Desszert, Könnyű
Hízókúra, Gluténmentes, Mogyorómentes
Sára torta
Desszert, Közepes
Gyomorfekély, Mogyorómentes, Gluténmentes
Mozart-golyó
Desszert, Könnyű
Hízókúra, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Gluténmentes