Francia rakottburgonya

Ételtípus: Egytálétel Nehézség: Könnyű

Diéta: Epebetegség, Gyomorfekély, Gluténmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Hozzávalók:

  • 3 kg burgonya
  • 15 tojás
  • 1 liter tejföl
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • szerecsendió
  • fehérbors.

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük (kb. 1 óra), valamint a 10 tojást is keményre főzzük. Ezalatt a maradék 5 tojást szétválasztjuk fehérjére és sárgájára. 15 dkg vajat habosra keverünk, ebbe belerakjuk a tojássárgáját, a tejfölt, fehérborssal, sóval és szerecsendióval ízesítjük és a végén belekeverjük a tojásfehérje keményre vert habját. A megfőtt burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük és belerakjuk a tejfölös szószba (kb. 2 burgonyánként érdemes 2-3 csipet sót is belerakni, mert így el lehet kerülni az utána sózást). A 10 kemény tojást szintén felszeleteljük és belerakjuk a szószba. Egy jókora jénai tálat kikenünk kb. 5 dkg vajjal és beszórjuk a kivajazott tálat zsemlemorzsával. Közben a sütőt 200-210 °C-fokra melegítjük (gázsütőn a 3-4. fokozat). Belerakjuk a burgonyás szószt a tálba, a tetejét megszórjuk a maradék zsemlemorzsával és kb. 40-45 percig sütjük. A végén érdemes 3-4 percig grillezni a tetejét, mert ettől szép színe lesz. Ezután kivesszük a sütőből és 30-40 percig állni hagyjuk, hogy a burgonya magába szívhassa a szószt.

Hasonló receptek

Májpástétom vajastésztában

Egytálétel, Közepes

Vashiány, Hízókúra, Mogyorómentes, Cukormentes

Borjúfasírt uborkával és gyömbérrel

Egytálétel, Közepes

Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Vaskos diós tészta

Egytálétel, Könnyű

Hízókúra, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Új keresés

Válasszon diétát: