Brokkoli krémleves
Hozzávalók:
- fél fej brokkoli
- 1 burgonya
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kisebb fej hagyma
- só
- bors
- 1 evőkanál olaj/margarin
- 2 kanál zsírszegény tejföl
- pár csepp citromlé
- 1 marék pirított kenyérkocka
- vágott petrezselyem
Elkészítés:
Forró olajban megpároljuk a kockára vágott hagymát, átforgatjuk rajta a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát. Felöntjük 1, 5 l vízzel. Mikor felforrt, beletesszük az apró kockákra vágott burgonyát, sózzuk, borsozzuk, majd 5-10 perc múlva beletesszük a brokkolit is. Még 15 percig főzzük lassú tűzön. Ezután tejfölt keverünk bele és citromlével ízesítjük. Mikor picit kihűlt, nem teljesen pépesre turmixoljuk. A tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel és pirított kenyérkockákkal. Köszvény esetén a megfelelő étrend célja elsősorban a vér-húgysavszint csökkentése a purinfelvétel korlátozásával, valamint a belső purintermelődés mérséklése. A legtöbb purint a belsőségek, a húsok (főként a sertéshús) és a hüvelyes növények tartalmazzák.
Hasonló receptek
Gazdasszony levese
Leves, Könnyű
Köszvény, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Csirkés sóskaleves
Leves, Könnyű
Vashiány, Tojásmentes, Mogyorómentes
Szalonnás újburgonyaleves
Leves, Könnyű
Laktózmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes